Dit is 5x waarom wel een jurist en geen advocaat 


Je hebt zeker niet altijd een advocaat nodig wanneer je iets wil aanvechten. Met een jurist ben je soms wel beter uit! Wij vertellen je hoe dit zit. 

Er zijn altijd ondernemers of mensen die dreigen met het inzetten van een advocaat. Maar uiteindelijk komt het er toch vaak niet van. Maar het is niet gek dat iemand het na een discussie gooit op het Nederlandse wetboek. Maar wat wel gek is dat er altijd de advocaat als eerst wordt genoemd. Dit terwijl een advocaat vaak helemaal niet nodig is, maar een jurist je net zo goed, en misschien wel beter kan helpen. Via Juristu ben in ieder geval altijd aan het juiste adres.  

1.    Makkelijke zaken 

Wat voor jou misschien klinkt als ingewikkeld of zelfs zeer complex, kan voor een jurist een peulenschil zijn. Vooral de ‘’simpele’’ zaken worden veelvuldig door juristen gedaan. Er zijn advocaten die hebben doorgestudeerd op arbeidsrecht. Maar dit betekent niet dat wanneer je jouw loon niet uitbetaald krijgt een advocaat je alleen kan helpen. Een jurist kan namelijk ook een loonvordering opstellen en opsturen. Of denk aan een ontslag dat juridisch niet gegrond is. Dit is vaak een ‘’simpele’’ zaak omdat je met contractafspraken te maken hebt. 

Meer informatie over makkelijke zaken als incasso vorderingen vind je in de link.

2.    Advocaat is duur 

Nummer twee is toch wel dat een advocaat veel duurder is dan een jurist. Dit komt omdat een advocaat waarschijnlijk langer heeft doorgestudeerd en hierdoor liggen uurtarieven soms al boven de 250 € per uur. En het betekent ook niet dat die jurist nu meer verstand van zaken heeft dan een advocaat over dezelfde kwestie. 

3.    No cure, no pay 

Advocaten mogen volgens de wet niet werken volgens het ‘no cure, no pay’ principe. Dit betekent wanneer je zaak niet is opgelost je geen geld betaald voor de diensten. Als jurist kan je zelf bepalen of je volgens dit principe te werk gaat. Wanneer de jurist de kans groot acht dat er gewonnen wordt, dan kan hij volgens dit principe me jouw afspraken maken. Zo betaal je geen hoge bedragen tot de zaak is opgelost. 

4.    Makkelijk contact met jurist

Soms kan jij een zaak heel goed zelf afdoen, maar je hebt alleen maar een beetje advies nodig. Een jurist kan je dan helpen met je zaak. Daarbij kan het zijn dat naast advies de jurist je helpt met het opstellen van een brief of documenten nog voor je wil nalezen. Een advocaat is hier vaak te druk voor. Ook willen advocaten graag al het werk uit handen nemen en de volledige zaak zelf draaien. 

5.    Jurist is goedkoper

Je wil liever niet het salaris van een hoogopgeleide advocaat naast het salaris van een jurist leggen. Dan ga je waarschijnlijk behoorlijk schrikken. Heeft een advocaat 4 uur nodig, dan kan het zijn dat je daar zomaar 1.000 € aan kwijt bent. Dit terwijl je bij een jurist misschien 5x minder kwijt bent, zo’n 200 €. Dan weet je wel waarvoor je moet kiezen wanneer je een zaak wil aanvechten.