Waarom de juiste vergoeding essentieel is voor het aantrekken van Duitse professionals
Het aantrekken van Duitse professionals is in de praktijk vaak minder eenvoudig dan in theorie. In Duitsland is de arbeidsmarkt erg krap. Veel bedrijven staan te springen om kundig personeel. Om deze reden is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen als het gaat om het aantrekken van Duits personeel. Wanneer een aantal kandidaten geïnteresseerd is, komt er een sollicitatiegesprek. Maar bij dit gesprek is vrijwel altijd duidelijk dat kandidaten geïnteresseerd zijn in geld. En dat is niet zonder reden.
De juiste vergoeding voor Duits personeel
Duitse kandidaten hebben vaak een bepaalde verwachting van het salaris van het werk. Als het salaris aantrekkelijk is, overwegen ze om bij een nieuwe werkgever te gaan werken. Maar als men er in salaris op achteruit gaat, is de prikkel voor de overstap volledig weg. Het gaat bij Duitse werknemers vaak om prestige en om salaris. Dat terwijl we in Nederland veel meer gericht zijn op bijvoorbeeld de werkomgeving en collega’s. Duitsers verwachten altijd een salaris naar Duitse standaard.
Het minimumloon ligt in Duitsland lager. Daarom zijn Nederlandse ondernemers nog weleens geneigd om ook een lager salaris te bieden. Maar dat is zeker niet het geval. Het is zelfs zo dat Duitse werknemers gemiddeld meer verdienen dan Nederlandse collega’s. Om deze reden is het belangrijk een aantrekkelijk salaris te bieden aan Duitse professionals.
Niet onderhandelen
In Duitsland is de verwachting dat men een hoger salaris krijgt. Duitse werknemers zijn vaak transparant over wat ze nu verdienen en wat ze willen verdienen. Bij Nederlandse sollicitatiegesprekken wordt er nog weleens onderhandeld over het salaris. Dat gebeurt in Duitsland niet. Als werkgever is het belangrijk om altijd het salaris te bieden dat men belooft. Duitse professionals geven vaak aan wat ze willen verdienen en verwachten dan ook dat het volledige bedrag het nieuwe salaris wordt. En meestal geldt er dan ook nog een bonussysteem van 10 tot 30 procent van het verwachte salaris. Wie bijvoorbeeld een salesmanager uit Duitsland wil aantrekken, dient dus rekening te houden met de salariswensen.
Urlaubsgeld
Het gaat bij het aantrekken van Duitse professionals niet alleen om het basissalaris. Er zijn vaak ook wensen rondom Urlaubsgeld en Weihnachtsgeld. In november keren de Duitse bedrijven meestal een kerstbonus uit. Daarnaast krijgt de werknemer rond de vakantieperiode ook het Urlaubsgeld (vakantiegeld) uitgekeerd. Dit zijn vrijwillige bijdragen van de werkgever. Maar alleen het minimumloon bieden heeft in Duitsland weinig zin. Het is dus belangrijk om van tevoren hierover goede afspraken te maken. De Duitse professional houdt namelijk niet van verrassingen achteraf. Een recruiter uit Duitsland zou je goed kunnen helpen als je een bedrijf in Duitsland gaat starten, omdat hij of zij de ins en outs van de Duitse arbeidsmarkt goed kent. Daarnaast zou je voor deze vragen ook terecht kunnen bij de Kamer van Koophandel in Duitsland, omdat zij ook zeker over de nodige kennis beschikken.