Energie besparen begint in de hal van je woning


Er zijn eindeloos veel manieren om energie te besparen in je woning. Toch wordt één belangrijke ruimte nog vaak over het hoofd gezien: de hal. De binnenkomst van je woning is juist een cruciale plek als het om energiebesparing gaat. Er valt een hoop winst te behalen! Onder andere door de hal beter te isoleren en door over te stappen op zuinige verlichting. In de onderstaande blogpost lees je meer praktische tips.

 

1. Dichten van naden en kieren

Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen al effect hebben. Controleer daarom eens of er naden of kieren in de hal zijn die warmteverlies veroorzaken. Maak ze dicht met kit of tochtstrips. Het zorgt ervoor dat de warmte in de winter net wat langer binnen blijft.

 

2. Isolerende kunststof voordeur

Kies een kunststof voordeur met een goede isolatiewaarde. Let hierbij niet alleen op de deur zelf, maar ook op het kozijn en eventueel het raam dat erin zit. Een kunststof voordeur met kozijn inclusief montage hoeft helemaal niet duur te zijn. Bovendien is het een investering waar je nog jaren plezier van hebt. Kunststof heeft een lange levensduur en is erg onderhoudsvriendelijk. Voor de rest van je woning zijn ramen met kunststof kozijnen dus ook een slimme aankoop. Zorg er daarnaast voor dat de tussendeuren een prima isolatiewaarde hebben en dat je deze altijd gesloten houdt om tocht te voorkomen.

 

3. Brievenbusborstel

Zit er een brievenbus in de deur of muur? Vergeet dan niet om dit gat te dichten met een brievenbusborstel. Anders komt er erg veel kou naar binnen en moet je harder stoken om de hal op temperatuur te houden.

 

4. Optimale vloer- en muurisolatie

Ga na of je de isolatie van de hal nog kunt verbeteren. Denk hierbij aan de muurisolatie en de vloerisolatie. Misschien kun je direct de hele benedenverdieping aanpakken om extra energie te besparen. Je ziet het resultaat zeker terug door middel van een lagere energierekening. Leuk voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu!

 

5. Zuinige ledverlichting

Vervang alle lampen in de hal voor zuinige ledverlichting. Deze verbruiken veel minder energie en gaan bovendien langer mee. Ledlampen hebben vaak dezelfde fitting als standaard gloeilampen. Je kunt ze dus snel en eenvoudig vervangen.

 

6. Folie achter de radiator

Als er een radiator in de hal staat, kun je er speciale folie achter plakken. De radiatorfolie weerkaatst de warmte en stuurt het terug de hal in. Zonder folie absorbeert de muur vaak een groot deel van de warmte. Dat is natuurlijk zonde van de energie(kosten).