De voordelen van een beugel voor tandcorrectie


Je tanden zijn niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar beïnvloeden ook hoe je je voelt en hoe anderen naar je kijken. Een gezond gebit is dus belangrijk, al helemaal als je beseft dat je er maar één krijgt in je leven. Veel mensen willen daarom ook mooie, rechte tanden hebben. Er zijn verschillende manieren om je tanden mooi te houden en recht te zetten. In dit blog kijken we hoe een beugel kan bijdragen aan een gezonder gebit.

Waarom rechte tanden belangrijk zijn

Een van de redenen om een beugel te overwegen, is om scheve tanden in je gebit recht te zetten. Scheve tanden hebben niet alleen invloed op je zelfvertrouwen, maar ook op je mondgezondheid. Tanden die te dicht op elkaar staan, of juist te ver uit elkaar zijn gegroeid zijn moeilijk schoon te houden. Dit kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen. Een beugel kan helpen om je tanden in de juiste positie te brengen, wat je mondgezondheid kan verbeteren. Je tanden rechtzetten is dus een goede beslissing om te maken, voor zowel je uiterlijk als je mondgezondheid.

Beugels

Traditionele metalen beugels zijn lange tijd de standaard geweest voor tandcorrectie. Hoewel ze effectief zijn, hebben ze ook nadelen zoals zichtbaarheid en ongemak. Tegenwoordig zijn er gelukkig meerdere opties. Zo zijn er onzichtbare beugels, deze beugels zijn in tegenstelling tot metalen beugels, subtiel en comfortabel. Ze zijn gemaakt van transparant materiaal en vallen daardoor veel minder op. Dit maakt deze beugels een aantrekkelijke keuze voor mensen die willen werken aan een gezonder gebit zonder opvallende, aanwezige metalen beugels te hoeven plaatsen in hun gebit.

De details

Onzichtbare beugels worden gemaakt van glad, comfortabel kunststof. Hierdoor heb je geen last van scherpe randen of wrijvingen binnen de mond. Het dragen van deze beugels zorgt dus voor comfort binnen je mond. Een ander groot voordeel bij deze beugels is dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Je kunt je beugel dus uitdoen wanneer je van plan bent om te gaan eten. Doordat je de beugel uit doet tijdens het eten, hoef je je geen zorgen te maken over wat je wel en niet kan eten met een beugel. Doordat je de beugel kan verwijderen kan je deze ook gemakkelijk schoonmaken. Dit kan gewoon met je tandenborstel en een beetje water.

Spraak en kauwvermogen

Een minder bekend voordeel van een beugel, is dat een beugel een positieve impact heeft op het spraak en kauwvermogen. Scheve tanden kunnen leiden tot spraakproblemen en kunnen ervoor zorgen dat je minder goed voedsel kan kauwen. Door een beugel worden de tanden in de juiste positie gebracht, worden de spraakproblemen verminderd en kan de efficiëntie van het kauwen worden verbeterd. Ga jij een afspraak maken bij de orthodontist of twijfel je nog aan het nemen van een beugel?