Hoe zorg je voor goede verlichting in huis?


Je komt thuis na een lange dag en wilt ontspannen in je favoriete hoekje. Toch irriteer je al snel door het slechte licht wat er schijnt, want je kunt nu je boek niet goed lezen. Je hebt vast al gehoord over de vele opties en adviezen die er zijn rondom verlichting, maar wat werkt nu echt voor jou? We delen graag in deze blog een aantal praktische tips met je!

Kies per ruimte basisverlichting 

Laten we beginnen met het kiezen van de juiste lampen. Er zijn tegenwoordig zoveel opties beschikbaar dat het best overweldigend kan zijn. Ledlampen zijn efficiënt en gaan lang mee, terwijl gloeilampen een warme gloed geven. Ga daarom bij jezelf na wat je fijn vindt per ruimte. Voor de keuken en werkruimtes zijn bijvoorbeeld heldere plafondlampen handig, terwijl in de woonkamer en slaapkamer zachter licht de voorkeur heeft. Vergeet daarbij ook niet het natuurlijk licht wat de kamers binnen schijnt. Heb je veel ramen in een bepaalde ruimte of juist helemaal niet? Pas op basis daarvan ook je keuzes aan.

Dimmers zijn de way to go!

Heb je ooit gedacht aan het gebruik van dimmers? Deze simpele toevoeging kan een wereld van verschil maken in de sfeer van je huis. Ze laten je de helderheid aanpassen aan elke situatie. Het maakt niet uit of je nu een romantisch diner hebt of rustig een boek wilt lezen, dimmers helpen je de juiste sfeer te creëren. Zorg er wel voor dat je dimbare lampen hebt, anders werken ze niet zoals je wilt. Bovendien kunnen dimmers helpen om energie te besparen. Door het lichtniveau te verminderen wanneer je minder verlichting nodig hebt, verbruik je minder elektriciteit en verleng je de levensduur van je lampen. Dit kan zorgen voor aanzienlijke besparingen op je energierekening op de lange termijn.

Verdiep je in de kleurtemperaturen 

Er zijn meerdere soorten kleurtemperaturen voor lampen. Zo produceren lampen met een lage kleurtemperatuur warm en geelachtig licht, wat ideaal is voor bijvoorbeeld de woonkamer en slaapkamer. Lampen met een hoge kleurtemperatuur geven daarentegen koel, blauwachtig licht af, wat geschikt is voor werkruimtes zoals een kantoor of keuken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist in de keuken warmer licht wilt. In magazines zie je bijvoorbeeld vaak warm licht terugkomen boven moderne eettafels. Juist daarom kan experimenteren geen kwaad. Je komt er op die manier achter wat je zelf het fijnst vindt. 

Onderhoud van verlichting 

Onderhoud van lampen is ook belangrijk. Als we goed voor onze lampen zorgen, gaan ze langer mee. Dat is fijn, want zo hoeven we niet steeds nieuwe lampen te kopen. Reinig de lampen dan ook regelmatig. Stof en vuil kunnen zich ophopen op de lampen, waardoor ze minder licht uitstralen. Maak ze schoon met een zachte doek, zodat je de lamp niet beschadigt. Zo heb je jarenlang plezier van de nieuwe verlichting!