Een rechtsvorm kiezen voor jouw onderneming


Als ondernemer ben je continu bezig en moet je aan veel verschillende dingen aandacht besteden. Dan is het fijn als je je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over de door jou gekozen rechtsvorm. In dit artikel lees jij alles over verschillende rechtsvormen.

Een overzicht van de verschillende rechtsvormen

Als je gaat ondernemen dan zal je op een gegeven moment een onderneming moeten oprichten. Deze onderneming kan verschillende rechtsvormen hebben. Aan iedere afzonderlijke rechtsvorm zijn specifieke eigenschappen verbonden.

Een drietal verschillende rechtsvormen

Ondernemers kiezen vaak voor een van onderstaande rechtsvormen:

  • Eenmanszaak Kenmerkend voor de eenmanszaak is het gegeven dat deze niet over rechtspersoonlijkheid beschikt. Dit betekent dat je in privé aansprakelijk bent voor de schulden van de onderneming. Bij een eenmanszaak ben jij als ondernemer de enige betrokkene.
  • Vennootschap onder firma (vof) Ook de vof heeft geen rechtspersoonlijkheid. Daarnaast zijn bij een vof meerdere ondernemers betrokken. Je deelt zowel de winsten als de risico’s met de andere ondernemers binnen de vof.
  • Besloten vennootschap (bv) De besloten vennootschap heeft rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat jij als ondernemer niet aansprakelijk gesteld kan worden voor schulden van de bv. Hierdoor zijn je privébezittingen veilig. De bv is vennootschapsbelasting verschuldigd over haar winsten.

De voor- en nadelen

Aan verschillende rechtsvormen zijn verschillende voor- en nadelen verbonden. Een voordeel van de ene rechtsvorm is vaak een nadeel voor de andere rechtsvorm.

  • Fiscale voordelen Bij een eenmanszaak en vof moet je inkomstenbelasting betalen over de winsten, bij een bv vennootschapsbelasting. Door verschillende faciliteiten zijn de eerste twee vormen het meest voordelig bij een winst tot circa € 200.000, hierna is de bv voordeliger.
  • Aansprakelijkheid Crediteuren en leveranciers willen zo min mogelijk risico lopen. Betaal jij jouw rekeningen niet, dan kan faillissement aangevraagd worden. Bij zowel een eenmanszaak als vof kan hierbij ook aanspraak gemaakt worden op de bezittingen die jij in privé hebt. Bij een bv kan alleen verhaal gehaald worden op bezittingen van de bv.
  • Gemak van oprichten Een bv kost meer tijd en geld om op te richten. Hiervoor moet je namelijk ook langs de notaris.

Het kiezen van de juiste rechtsvorm

Het is van groot belang dat je bij het maken van een keuze voor de rechtsvorm een weloverwogen beslissing maakt. De impact van je keuze kan immers groot zijn. De Firm24 rechtsvormkeuze test kan jou ondersteunen bij het maken van een goede keuze. De rechtsvormkeuze test houdt namelijk niet alleen rekening met fiscale aspecten, maar ook met aansprakelijkheid en de aanwezigheid van andere ondernemers of investeerders.

Tot slot

Heb je de rechtsvorm gekozen voor jouw onderneming? Dan komt er mogelijk veel op je af, zeker als je voor een bv als rechtsvorm kiest. Dit kan vergemakkelijkt worden. Gelukkig is een bv oprichten bij www.firm24.com zeer gemakkelijk. Je richt de bv in een recordtijd op, terwijl je ook gebruik kan maken van de diensten van juristen en fiscalisten.