Vijf redenen waarom we sport op televisie zo misten


Na een hele tijd zonder voetbal en andere sporten op televisie, is de Bundesliga als eerste weer begonnen met voetballen, en ook andere competities zullen volgen in de komende maanden, of anders weer vanaf september. Maar waarom misten we het voetbal en andere sport op tv nou zo erg?

Terwijl de competities langzaamaan weer starten en onder meer de clubs in de Bundesliga in Duitsland weer strijden voor hun kansen, kunnen de fans zich weer verlekkeren aan al het moois dat voetbal hen biedt.

Prachtige goals, harde duels, grappige momenten en de spanning van de wedstrijden – dat is wat sport op tv, zoals bijvoorbeeld voetbal en wielrennen, net zo mooi maakt en waarom we het zo gemist hebben. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat je de andere redenen hiervoor ook wel ervaart…

1. Je hebt Netflix zo onderhand wel uitgespeeld

Oké, de eerste weken zonder sport zal je je vast prima vermaakt hebben met series op Netflix. Maar op een gegeven moment heb je alle series wel gezien. En ook al doet de streamingsdienst z’n best om aan te vullen, dat kan bijna niet op tegen de snelheid waarin films en series momenteel versleten worden.

Gelukkig is het weer wat beter weer, waardoor je weer naar buiten kan, maar een sportwedstrijd in de avond, of een programma als de avondetappe of Tour du Jour zouden we toch graag weer zien op televisie.


Bron:
foto

2. Kijken naar herhalingen ben je ondertussen ook wel beu

Natuurlijk is het leuk om die prachtige tour-etappes terug te kijken, of de Champions League-finales van Ajax, PSV en Feyenoord terug te zien, maar op een gegeven moment heb je het ook wel weer gehad met die herhalingen en wil je gewoon weer live sport kijken, zonder de uitslag van tevoren te weten.

De NOS zond zelfs het hele EK 1988 weer uit. Niet minder dan één miljoen kijkers zagen het Nederlands elftal meer dan 30 jaar later opnieuw de beker in de lucht houden. Mooie beelden, zonder meer, maar het kan niet op tegen live wedstrijden van het Nederlands elftal, die we deze zomer zo graag hadden willen zien tijdens het EK 2020.

3. Niet naar sport kijken maakt chagrijnig

We zullen het ook wat wetenschappelijker bekijken, want er zijn ook echt bewijzen dat niet naar sport kijken slecht voor je is. Dit heeft eigenlijk vooral invloed op de mensen om je heen, want het niet kunnen kijken naar je favoriete sporten op televisie maakt je chagrijnig. Het ventileren van je emoties is een perfecte manier om je frustraties te uiten en alles even van je af te gooien.

Volgens psycholoog Jan Derksen kroppen emoties zich gedurende de week op en gebruiken we onder meer zelf sporten en sport op televisie om deze emoties kwijt te raken. Nu dat niet kan blijven we zitten met deze emoties en zullen deze er op een andere manier uit moeten.

4. Het gevoel van competitie en strijd

Niet alleen bij zelf sporten voel je strijd en competitie, ook bij het kijken naar je favoriete sport voel je deze strijd. Vooral bij voetbal zie je vaak rivaliteit tussen teams, waarbij ook de fans tot in grote mate aangetrokken zijn tot een bepaalde club.

Het kijken van je sport en aanmoedigen van je favoriete team geeft je ook dat gevoel van passie, competitie en strijd. Het gevoel van samenhorigheid en bij een groep horen geven je gegarandeerd een goed gevoel.

5. Goed voorbeeld volgen

Het klinkt misschien vreemd, maar iemand zien sporten – doet sporten. Als jij je favoriete sporters op TV ziet krijg je zelf automatisch ook meer zin om te sporten, zeker als ze een goede prestatie hebben geleverd. Herinner je je de dartstitel van Raymond van Barneveld in 1998 nog? Daarna sloeg half Nederland aan het darten. En na voetbalsucces of goede prestaties in het wielrennen zijn mensen veel meer geneigd om zich net op die sport toe te leggen.


Bron:
foto

Maar ook op kortere termijn heeft het effect. Het is bewezen dat als jij wielrenners of hardlopers op TV ziet, dat je zelf ook meer zin krijgt om buiten een fietstocht of hardlooprondje te gaan maken.