10 voordelen van spinninglessen op een rijtje!


In de buitenlucht fietsen en met voorkeur het zonnetje erbij is genieten. Maar soms dan wil je qua tijd even snel fietsen, of is het weer iets minder best. Je kan er in dat geval voor kiezen om te gaan fietsen op een spinningfiets.

Hiervoor kan jij jezelf aansluiten bij het lokale spinningteam van je sportschool, of zelf een spinningfiets kopen. Met lessen ga je samen met elkaar 30 minuten tot een uur spinnen, en zijn er verschillende soorten trainingen mogelijk. Een andere optie is om er zelf eentje aan te schaffen en trainingen te doen.

Maar waarom zou je überhaupt spinninglessen volgen of aan spinning doen in het algemeen? We gaan je hieronder verassen met een aantal redenen. Lees snel verder om ze te ontdekken!

Waarom zou je spinninglessen gaan volgen?

Hoewel de meesten wel bekend zijn met de voordelen, valt er voor anderen nog veel te leren …of zal je hoe dan ook echter bepaalde dingen komen die je nog niet wist. Laten we er gelijk mee beginnen.

Pluspunt 1: iedereen kan het

Je kan in een sportschool zo inschrijven en beginnen. En ook als je er zelf eentje aanschaft is starten zo gepiept. Het kan wellicht intimiderend zijn, maar dat is niet echt nodig. Wanneer je vaker fietst of aan sport doet, is een spinninglesjes niet de grootste uitdaging voor je (wel bij hoge intensiteit of wanner je helemaal vanaf “scratch” ermee gaat beginnen).

Pluspunt 2: het is leuk

Buiten fietsen is het allerleukste, maar een spinning-les kan ook een feestje zijn. Vaak gaat dit gepaard met lekkere opzwepende muziek en gemotiveerde mede-spinners, die de prestaties kunnen verbeteren. Een goede spinninginstructeur kan ook die motivatie stimuleren.

Pluspunt 3: je motiveert elkaar

In een groep kan je elkaar dus ook goed motiveren en aanmoedigen. Verder zal er ook een competitieve factor om de hoek komen kijken, je wilt immers niet onder doen voor de anderen. En het is gewoon beregezellig om samen een spinning-les te volgen, jezelf af te beulen, elkaar aan te kijken en kletsen met elkaar (je bent wel met een spinning-les bezig, maar het is natuurlijk ook gezellig).

Pluspunt 4: een complete training

Je pakt met een spinning-les met name jouw benen natuurlijk zwaar aan …toch zal jij er ook “overall” sterker en fitter door worden. Met de klimmen die je doet en andere trainingsvarianten bouw je ook een sterke core op. En je gaat merken dat je ook over het geheel gezien meer kracht zal ontwikkelen.

Pluspunt 5: praktisch en handig

Het voordeel van een spinningfiets is dat je er zo op kan stappen, en ook afstappen om gelijk weer verder te gaan met nieuwe dingen. Je kan dit natuurlijk ook met een fiets doen, maar dan kan het zijn dat je ergens in de “de middle of nowhere” staat. En hiermee is een spinningfiets iets praktischer voor die momenten dat je wel wilt trainen, maar ook je “time-management” een beetje goed in de gaten wilt houden.

Pluspunt 6: tevens redelijk blessurevrij

Spinning is ook tamelijk blessurevrij te noemen. Je maakt op een spinningfiets vrij natuurlijke bewegingen. En je loopt hiermee dus niet snel tegen blessures aan in vergelijking met bepaalde andere sporten.

Pluspunt 7: afstemmen op intensiteit

Iedereen kan ermee beginnen los van wat je startpunt is. Zo kunnen beginners gewoon met een iets lagere intensiteit starten en dit vervolgens gaande weg opbouwen. En de echt fanatiekelingen die al wat verder zijn gaan voor denderende uitdagingen om het onderste uit hun kan te halen.

Pluspunt 8: vetverbranding ermee boosten

Met spinninglessen ga je ook best veel calorieën verbranden en helemaal wanneer je serieus mee gaat doen met lessen (of zelf echt aan de bak gaat met een spinningfiets aan de hand van fanatieke schema’s, opbouwen is hierbij welk altijd belangrijk). Je zal er namelijk (gemiddeld 350 tot 700 calorieën mee verbranden per uur. Hoewel dit geheel afhankelijk is van de training, zal je er dus zeker jouw vetverbranding mee stimuleren.

Pluspunt 9: kracht en conditie

Met name de kracht die je in jouw benen zal ontwikkel ga jij echt merken. Je kent vast wel die wielrenners die dag in dag uit op de fiets zitten. Nu krijg je dat soort benen niet (gelijk) na het volgen van 1 spinninglesje, maar om aan te geven dat je met fietsen en zeker fietstrainingen echt sterke benen zal krijgen. Verder bouw je meer kracht op, maar ook conditie en zal je algehele gezondheid er ook van toenemen.

Pluspunt 10: spinningfietsen zijn betaalbaar

Een spinning fiets aanschaffen is ook niet zo heel duur. Je hebt verschillende modellen (van instapmodellen tot professioneel). Wil je een overzicht van spinningfietsen die het beste uit de test komen, check ze hier dan even om een goede vergelijking te maken.

Is spinning ook iets voor jou?

Wellicht ben je er ook nog niet helemaal uit of een spinningfiets iets voor jou is. Je hebt namelijk nog meer fitnessapparaten (crosstrainers, loopbanden, airbikes en meer). Maar de kans is groot dat je op zoek bent naar een alternatief voor het lekker buiten fietsen.

In dat geval heb je feitelijk 3 verschillende keuzes namelijk een hometrainer, spinningfiets of een fietstrainer. Om een goede afweging te maken welke bij jouw wensen en eisen het beste aansluit, kan je ze het beste eerst even met elkaar gaan vergelijken. Zo kan je bv. lezen wat de verschillen zijn tussen een hometrainer en spinningfiets …maar we raden de echte fietsliefhebbers ook aan de website verantwoord-afvallen.nl even te bekijken, want misschien zijn fietstrainers voor jouw wel de oplossing!