Werken aan je persoonlijke groei met Bokscoaching
Heb jij al eens gehoord van Bokscoaching? En wat is je eerste gedachte? Misschien denk jij wel aan harde klappen, vaak opdrukken en gespierde mannen.
Bokscoaching is echter iets anders. Vechtsport wordt gebruikt als de zogenaamde leerinterventie. Het doel van Bokscoaching is niet leren boksen. Het doel van Bokscoaching is persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dat kan zowel 1-op-1 als in een groep.
Met Bokscoaching wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan persoonlijke groei op het gebied van: grenzen aangeven, balans houden, beter leren voelen.
Bokscoaching kan zelfs therapeutische effecten hebben. Denk aan het verwerken van oude pijn, afrekenen met hardnekkige patronen. Het kan dus ingezet worden als behandelmethode.
Bokscoaching in groepen
Maar ook in verschillende groepen kan mijn Bokscoaching een zeer effectieve leerinterventie zijn. Denk aan: teamontwikkeling. Zowel samenwerking als boksen gaat over afstand en nabijheid, raken zonder kwetsen. Als een team (nog) effectiever moeten worden in samenwerking, kan Bokscoaching meer effect opleveren dan de volgende persoonlijkheidstest of praatsessie met een coach.
Het brengt beweging. Zowel fysiek als mentaal. En vaak is de vraag die mensen stellen ten diepste: ik zit vast. Als mensen vastzitten kan Bokscoaching een snelle en vaak diepgaande interventie zijn om beweging te brengen op plekken waar het vastloopt.
Maar ook bijvoorbeeld voor je leiderschap Skills. Leidinggeven gaat over duidelijk durven zijn, zonder de verbinding te verliezen. Hoe zorg je ervoor, dat mensen nu eindelijk eens naar gaan luisteren? Over het algemeen heeft het meer te maken met beter leren voelen en aanvoelen wat jouw collega’s van jou nodig hebben. Dan het nog scherper stellen van de targets.
Spelend leren
Boksen is een prettige speelse manier waarop je mensen kunnen helpen te reflecteren op een niet bedreigende manier. Overigens hangt dit wel sterk af van de competentie van de procesbegeleider. Niet elke goede bokstrainer, is ook een goede teamtrainer of leiderschapstrainer. Goed kunnen boksen, is iets fundamenteels anders dan mensen kunnen helpen in hun (gezamenlijke) leerproces.
Dit betekent dus dat je voor kwalitatieve Bokscoaching op zoek moet maar iets anders dan een goede bokschool of kickboksschool. Al is een sport beoefenen altijd goed.
Bokscoaching kan iets teweegbrengen wat door andere interventies nog niet is gelukt. Dat heeft ermee te maken dat het lijf niet liegt. Je kunt in je taal heel goed camoufleren. Maar zodra je gaat bewegen, laat je je puurste zelf zien. Door dit op een spelende manier te doen en een sport die een stoer randje heeft hoeft het dus niet heel spannend te zijn. Vaak vinden professionals het erg lastig om elkaar aan te spreken en zich over hun emoties uit te spreken. Dit kun je heel leuk faciliteren, door Bokscoaching in te zetten.
PMT x Boksen = Bokscoaching
Bokscoaching is eigenlijk een specifieke variant van psychomotorische therapie. Er wordt gebruik gemaakt van het lichaam als essentieel en lerend onderdeel van wie jij bent. Er worden veel principes uit de psychologie in betrokken. Maar denk ook aan soft skills op gebied van leiderschap, communicatie en mentale weerbaarheid.
Een weerbaarheidstraining die als doel heeft om mensen sterker in mijn schoenen te laten staan, kan dus uitstekend door boksen in te zetten. Maar nogmaals: leren boksen is iets anders dan Bokscoaching.
Bokscoaching is een begeleidingsmethode, met sport als middel. Sport is dus niet het doel. Opzich kun je door boksen als sport ook mentaal weerbaarder worden. Maar in dat geval is het de bijvangst. Bokscoaching heeft als hoofddoel om mensen de mooiste versie van zichzelf te laten worden. Het is echt een coachmethodiek, geen sporttechniek.
Bij Bokscoaching wordt ook gezegd: vechten gaat om agressie, vechtsport gaat om expressie. In de beweging is er veel expressie, net als bij dansen. In die expressie kunnen ervaren coaches en trainers waarnemen wat er gebeurt. De patronen in jouw leven zijn zichtbaar in hoe jij beweegt. Denk aan: altijd net te hard gaan, confrontaties ontwijken. Te veel of juist te weinig rekening houden met mensen in je omgeving.
De patronen uit te leven worden zichtbaar op de mat. Daarom is het credo van Bokscoaching: spreken is zilver, boksen is goud!