Wat zijn de vroegst bekende spellen in de geschiedenis?


Hoewel de vorm waarin we spellen spelen continu verandert, raken spellen nooit uit de mode. Tegenwoordig spelen we voornamelijk veel op onze telefoons en computers. Maar ook vroeger werd er al lustig op los gespeeld. Bijvoorbeeld met kaarten, bordspellen of door bijvoorbeeld sportcompetities. Benieuwd wat de oudste spellen zijn uit de geschiedenis? Wij gingen op onderzoek uit.

Bordspel Mancala

De oudste spelborden ooit zijn opgegraven in Jordanië. Ze zijn afkomstig uit het jaar 6900 voor Christus en worden ook wel ‘Mancala’ genoemd. Dit was een tel- en zaaispelletje. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto bij dit artikel. Je kon Mancala spelen met bijvoorbeeld borden van aarde, steen of hout. Zoals de lagere klasse dat deed. Of met unieke bordspellen die uit ivoor, marmer of andere kostbare materialen waren gesneden. Dat maakte het een spel dat zowel interessant was voor het gewone volk als voor de mensen van adel. Tegenwoordig wordt dit overigens nog steeds gespeeld in een aantal Afrikaanse landen.

Bordspel Senet

Een ander bekend bordspel dat zijn wortels al ver voor de start van de jaartellingen heeft, is ‘Senet’. Dit spel bestaat uit dertig vierkante vakjes. Het is de bedoeling om als eerste ál je pionnen precies op het dertigste vakje te krijgen. Ook hier gold dat de arme delen van de bevolking het speelden met spelborden die in het zand ‘geschreven’ waren. En met takjes of steentjes die als pionnetjes dienden. Terwijl de elite prachtige spelborden had die waren vervaardigd uit kostbare materialen. De oudste versie van Senet dateert uit ongeveer 3050 voor Christus. In 1922 werd zelfs nog een exemplaar gevonden in de graftombe van Toetanchamon. Bijzonder, hè?

Sportwedstrijden

Je herinnert je de beelden vast nog wel vaag van een geschiedenisles op de middelbare school. In de Griekse oudheid werd er al lustig op los gespeeld in de vorm van sport. Omdat het niet alleen gezond is, maar ook een sociale bezigheid en zorgt voor verbroedering. Bovendien zijn de Grieken van oudsher bijzonder competitief ingesteld. Al rond 776 voor Christus, werd de voorloper van de Olympische Spelen georganiseerd. Met toen slechts vier categorieën. Vijfkamp, vechtsport, paardensport en de zogenoemde ‘bijzondere onderdelen’. In de categorie vechtsport, zijn voor worstelen de oudste bewijzen gevonden. Die dateren uit 7000 voor Christus en zijn gemaakt in Mongolië. Meer daarover, lees je hier.

Spellen ontwikkelen zich nog steeds

Nog altijd worden er veel bordspellen, puzzels en sportwedstrijden gespeeld, gelegd en gehouden. Maar de vorm waarin we dat doen is wel behoorlijk aan verandering onderhevig. Waar vroeger enkel nog fysieke spellen gespeeld konden worden, spelen we nu veel vaker in een virtuele omgeving. Via een video game of op het internet, zoals in deze nieuwe casinos online in Nederland. De ontwikkeling van spellen is dus al duizenden jaren voor Christus ingezet en eigenlijk nooit meer gestopt. Waarschijnlijk zal dat ook nooit gebeuren. Want zolang de mens leeft, zolang heeft de mens behoefte aan vrijetijdsbesteding. En de ene na de andere technologische uitvinding wordt gedaan.