Tijdens klussen op je energieverbruik letten: 5 tips


Ben jij druk aan het klussen in jullie woning? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe keuken aan het maken bent of juist een badkamer. Klussen in je woning is de uitgelezen kans om direct op je energieverbruik te letten. Daarom geven we in deze blog jou 5 tips om te verwerken in jouw klusplan. Zodat jullie straks onderaan de streep het energieverbruik naar beneden hebben gekregen én je woning duurzamer is geworden. Lees jij mee?

  1. Isoleer de leidingen van de cv-ketel

Een klein klusje, maar met groot plezier. Dat overigens de meeste van de klusjes die je kunt doen voor het reguleren van het energieverbruik. Zo ook het aanbrengen van een paar simpele isolatiekokers. Deze kokers kun je rondom te leidingen aanbrengen. Deze bevinden zich in de onverwarmde ruimtes vaak. Het is slim om deze te isoleren zodat er geen warmte wordt verloren. Je kunt deze kokers vinden in iedere bouwmarkt. Let wel even goed om welke leidingen jij hebt zodat je direct de geschikte kokers voor jou cv meeneemt naar huis.

  1. Radiatorfolie voor op de buitenmuren

Dit is zo’n zondagsklusje. Radiatorfolie aanbrengen is namelijk heel simpel en zo gepiept. Doordat veel warmte via de muren áchter de verwarming naarbuiten glipt, is het slim om hier isolerende folie te plaatsen. Zo wordt de warmte weerkaatst terug je woning in. Eenvoudig op te lossen. Ben je met een grotere klus bezig? Dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Op deze manier loopt de warmte niet meer langer via de muurzijdes, maar vanuit de grond. Hierdoor wordt de warmte meer gelijkmatig verdeeld over de woning waardoor de ruimte sneller warm is en je dus minder energie nodig hebt.

  1. Waterbesparende oplossingen voor in de keuken en de douche

Water is kostbaar. Niet alleen omdat er een prijskaartje aanhangt, maar ook omdat we wereldwijd steeds minder water hebben. Willen we over 100 jaar nog steeds kunnen genieten van een glas water, dan is het slim om nu duurzame oplossingen te integreren in je woning. Daarbij schelen die oplossingen jou ook wat geld op de afrekening. Win-winsituatie dus. Zo kun je bijvoorbeeld een stop zetten op de wc, zodat je het waterverbruik kunt reguleren. Voor het een heb je nu eenmaal meer water nodig dan voor het andere. Zo kun je hemzelf stoppen wanneer nodig. Douchekop vervangen scheelt je al snel 5 liter water per minuut. En ook in de keuken kun je bijvoorbeeld kiezen voor een waterbesparende waterkraan.

Willen we over 100 jaar nog steeds kunnen genieten van een glas water, dan is het slim om nu duurzame oplossingen te integreren in je woning

  1. Kies voor een slimme thermostaat

Welke energieleverancier heb jij? Het kan namelijk lonen om een energieleverancier te kiezen die werkt met een slimme thermostaat. Zo’n apparaat vertelt jou dan precies hoeveel je verbruikt en waar je op kunt bezuinigen. Staat de televisie bijvoorbeeld op stand-by of heb je een energie slurpend apparaat in huis. Je kunt ook de temperatuur van je woning reguleren. En bijvoorbeeld bijtijds uitzetten.

  1. Plaats tochtstrips

Wil jij jouw ruiten vervangen? Kunsttof kozijnen zijn bijvoorbeeld beter isolerend dan als je kiest voor hout. Maar een tussenoplossing kunnen tochtstripts zijn. Dus kun je op zowel de deuren als de ramen bevestigen.