Op welke manieren kan je koken, en wat zijn de verschillen?


Waar we vroeger alleen op gas of zelfs boven het open vuur kookten, zijn er nu allerlei verschillende manieren. Wij zetten verschillende manieren op een rij en geven je ook de grote verschillen en voor- of nadelen.

Vroeger was het heel normaal om te koken boven kolen of vuur, later kwam er gas. Maar in de laatste twintig/dertig jaar zijn er veel verschillende manieren bijgekomen. Zo heb je het koken boven inductie, elektrisch, keramisch en halogenen kookplaten. Iedere manier van koken heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Gelukkig zijn er ook veel pannen die je kan gebruiken op alle verschillende kookplaten. Zo hoef je niet steeds te wisselen van pannen. Meteen een pannenset inductie te kopen is helemaal een uitkomst.

Gaskookplaat

Eén van de goedkopere manieren van koken is toch wel het koken boven gas. Echter wordt er steeds minder voor gas gekozen omdat huizen steeds meer van gas af willen. Dit heeft weer te maken met de energietransitie waarop zo veel mogelijk om groene energie moet draaien. Het voordeel van gas is dat het snel heet is en het niet hoeft om te starten. Ook gaat het makkelijk aan. Een nadeel is dat er snel iets door in de fik kan vliegen.

Inductiekookplaat

Steeds vaker wordt er gekozen voor inductie. Er zijn dan ook veel fabrikanten van pannen die ervoor kiezen om enkel een pannenset inductie mogelijk te maken. Het voordeel van inductie is dat het snel heet wordt. Ook wordt de warmte egaal verdeeld over de pan. Het is een stuk veiliger doordat iets niet snel in de fik kan vliegen. Het is niet gelijk zuiniger dan koken boven gas, maar wel dan de andere kookmethodes.

Elektrische kookplaat

Deze kookmethode zie je steeds minder. Dit komt omdat het opwarmen lang duurt en hij ook slecht afkoelt. Al is een elektrische kookplaat vaak wel heel goedkoop in aanschaf. Zo zie je hem vaak terug in studentenhuizen. Koken op een elektrische kookplaat is goed voor de kleinere dingen, maar wanneer jij als sterren chef hierop moet koken dan wordt het behoorlijk ingewikkeld.

Keramische en halogeen kookplaat

Deze twee zijn praktisch hetzelfde. Het verschil is alleen dat het verwarmen met een ander element wordt gedaan, maar de manier is hetzelfde. Keramische kookplaten kom je nog regelmatig tegen in de keuken. Keramische kookplaten zijn goedkoper dan bijvoorbeeld een inductieplaat. Maar uiteindelijk zijn keramische kookplaten in energieverbruik weer een stuk duurder. Het licht dus zeker aan de hoeveelheid dat jij je kookplaat gebruikt.

Waar kan je nog meer op letten bij de aanschaf van een kookplaat?

Nu heb je misschien al een idee gekregen wat voor soort kookmethode jij wil gebruiken in huis. Maar er zijn nog meer dingen waar je op kan letten. Denk bijvoorbeeld aan een afzuigkap. Zo zijn er tegenwoordig ingebouwde afzuigkappen waardoor je geen kap meer boven de kookplaat hoeft laten zweven. Deze zijn er echter niet voor alle kookmethodes. Als laatste spelen natuurlijk de hoeveelheid aan kookzones mee. Voor hoeveel mensen wil jij gaan koken? Je kan kiezen van 1 tot wel 9 pits kookeilanden.

Wil je meer weten over afzuigkappen en welke bij jouw kookmethode passen? Bekijk deze video.