Wat is nu echt de duurzaamste vorm van energieopwekking?
In Nederland zijn we steeds meer bezig met duurzame energie en met het klimaat, maar welke vorm van energie is het meest duurzaam?
Wat is duurzame energie?
De definities van duurzame energie verschillen nog al eens. Wind- of zonne-energie, waterkracht, geen fossiele brandstoffen, het zijn allemaal maar kleine fracties van duurzame energie in totaal. Energie die oneindig is en bij opschalen niet voor problemen zorgt voor de balans van deze aardbol is waar we naartoe willen werken. Binnen ons kleine landje mogen we nog aardig wat verbeteren ten opzichte van duurzame energie. Ondanks dat we denken goed bezig te zijn, zit Nederland nu rond de 5% aan duurzame energie. Onze klimaatdoelstelling gaat over 14% uit hernieuwbare bronnen, dus we mogen ons best nog even gaan doen.
Niet zo groen
De geliefde houtpellets worden ook al steeds meer onder vuur gelegd. Verschillende deskundigen hebben er al naar gekeken en hebben geconcludeerd dat houtpellets op korte termijn schadelijker zijn voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Terwijl het thuis stoken van houtkachels nu als duurzame energie telt omdat het bio massa is. Het is flink omstreden omdat bomen en planten natuurlijk een lange tijd nodig hebben om weer aan te groeien. In Nederland geven wij hier veel geld aan uit. We verbranden bossen om ze daarna weer te laten aangroeien. Dat kan natuurlijk veel groener.
Wat is dan wel echt duurzaam?
Het raadsel lijkt wel onopgelost, maar duurzame energie bestaat natuurlijk wel. De vormen van energie die er altijd zijn waarbij techniek zorgt voor omzetting in energie. Daarbij moet je denken aan windenergie, geothermie, waterkracht en zonne-energie. Natuurlijk moet je een investering doen om deze installaties neer te zetten, maar als je verder geen grondstoffen nodig hebt en puur en alleen van de natuurlijke bron energie kan winnen, is dat een goede vorm van duurzame energie. De zon, de wind en het water zullen er natuurlijk altijd zijn.
Wat kan ik zelf doen?
Er is een aantal dingen die je zelf kan doen om je huis bijvoorbeeld te verduurzamen. Niet iedereen heeft het geld om te investeren in zonnepanelen, maar het isoleren van je huis is ook een manier van energie besparen. Je verlaagt namelijk de kosten voor het stoken. Zo verbruik je minder energie. Energie die je niet hoeft te gebruiken hoef je ook niet duurzaam te vernieuwen. Zo scheelt dat voor jezelf in je portemonnee en die je onze aarde een plezier.