Wat voor marge maakt Apple op iPhones?
Elke iPhone die uitkomt is weer een stukje duurder dan de vorige. Toch blijven we massaal de nieuwste uitvoeringen kopen. Wat verdient Apple daar nou eigenlijk op?
De winstmarge wordt minder
Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar de winstmarges op de telefoons van Apple worden steeds kleiner. Apple maakte nog flink veel winst toen de eerste telefoons werden verkocht. Die waren een stuk kleiner en minder geavanceerd. Ze kostten ook een stuk minder. Voor ons, maar ook voor de makers. De nieuwe telefoons van Apple hebben veel in zich zitten. Al dat materiaal kost natuurlijk ook een hoop. De simpelere telefoons hadden minder kosten in zich zitten en konden voor een goede prijs verkocht worden. Daar hield het bedrijf zelf veel meer aan over als je de winstmarges vergelijkt.
Meer en meer
Toegegeven, dit miljardenbedrijf maakt nog steeds winst en een heleboel ook. Apple wil natuurlijk mee met de technologie en de strijd om de beste telefoon van nu. Dat betekent dus drie verschillende camera’s, face-id en het strakste design tot nu toe. Elke keer weer hetzelfde riedeltje als ze een nieuwe telefoon gaan uitbrengen. Dat mooie design hebben ze elke keer, anders zouden we nooit zo veel iPhones hebben gekocht met z’n allen. Elke uitvoering is weer mooi. De meest winstgevende telefoon van Apple was de iPhone 3GS. Ken je die nog?
Goedkoop toestel
De 3GS ligt inmiddels ver achter ons, maar waar kunnen we nu nog de voordeligste iPhones halen? Echt voordelig zijn deze telefoons natuurlijk nooit geweest. De nieuwste iPhones zitten natuurlijk nu bomvol technische snufjes die je in deze digitale wereld gewoonweg niet wil missen. Daar hangt een prijskaartje aan. De goedkoopste iPhones koop je refurbished of van iemand die wel de nieuwste iPhone gaat halen. Verder zal je het internet af moeten speuren naar de goedkoopste aanbieder voor een leuke deal. Of natuurlijk zonder abonnement, zoals voor een losse iPhone XR!
Diensten
De omzet die het meest spraakmakend is, is het kopje onder service. De diensten die Apple aanbied doen het ontzettend goed voor dit bedrijf. Die omzet steeg bijna met een kwart vorig jaar, ongeveer 20 procent van de totale omzet. Apple verdient het meeste geld met varianten en opslaggeheugen. Een iPhone XS van 64 GB of een van 512GB verschilt in fabriekskosten 70 dollar om te maken. Als consument betaal je voor die extra opslagruimte 350 dollar meer. Daar kan dit bedrijf dus een dikke winstmarge pakken.