Hoe lang gaat een laptop gemiddeld mee?


Een laptop is voor veel mensen een heel grote investering, laptops zijn vaak niet goedkoop. Desondanks is hij wel vaak nodig – bijvoorbeeld voor op school of werk. Na zo’n aanschaf hoop je natuurlijk wel zo lang mogelijk plezier te beleven aan je nieuwe laptop. Maar hoe lang hij precies mee gaat verschilt per gebruiker. Naast dat jij graag wil dat je laptop lang mee gaat, wil moeder natuur dat ook. Onze elektrische apparaten hebben namelijk een enorme impact op het milieu, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om duurzamer om te gaan met elektrische apparaten. Welke dat precies zijn, lees je in dit artikel.

Tweedehands en refurbished

Een goede optie om klimaatvriendelijk met elektronische producten om te gaan, is om te kiezen voor een tweedehands of refurbished exemplaar. Het voordeel van een refurbished apparaat is dat je verzekerd bent van goede kwaliteit en vaak ook nog jarenlange garantie hebt. Toch is de prijs een stuk lager dan een nieuw exemplaar. Een tweedehands laptop is vaak nóg veel lager in prijs dan een refurbished model en hoeft -afhankelijk van de verkoper- niet af te doen in kwaliteit.

Hoe lang gaat een laptop gemiddeld mee?

Dat heeft allereerst natuurlijk heel veel te maken met hoe jij omgaat met je laptop. Of je laptop lang of juist korter mee gaat, heeft met veel verschillende factoren te maken. Zuinig gebruik, ook in de manier van voorzichtig zijn, zijn heel belangrijk. Als je je laptop meerdere keren per dag gebruikt dan zal de levensduur waarschijnlijk korter zijn dan wanneer je hem slechts één keer per week gebruikt. Gemiddeld doen mensen ongeveer vier jaar met een laptop. Laptops van een goede kwaliteit kunnen wel tot 8 jaar meegaan. Hiermee moet wel in acht genomen worden dat de snelheid en de werking van de laptop met de jaren zullen verminderen.

In vergelijking met een vaste computer heeft een laptop veel meer kans om te sneuvelen. Je neemt hem natuurlijk mee naar veel verschillende plekken, en bent niet te vergeten vaak bezig met het ‘veranderen’ van de stand van je apparaat. Ik heb bijvoorbeeld een keer het scherm van mijn laptop kapot gemaakt doordat ik mijn laptop dichtklapte en er nog een haarspeldje tussen zat. Vaak ben jij zelf nog de grootste invloed op de levensduur van je laptop.

Verschillen in merken

Merken onderling verschillen vaak ook van levensduur. Dat komt omdat duurdere laptops vaak gemaakt worden van betere materialen. Waarmee we niet willen zeggen dat elke duurdere laptop ook daadwerkelijk beter is. Prijs zegt natuurlijk niet alles. Om je klimaatimpact ook te minimaliseren kun je kiezen voor duurzame laptop. Naast verschillende merken heb je ook te maken met verschillende soorten laptops, namelijk: Chromebook of een laptop. Een Chromebook is ook een laptop, maar wordt geheel anders gebruikt dan een ‘normale’ laptop. Vandaar dat het voornamelijk van belang is om te weten welke functies jij het belangrijkste vindt en hoe je de laptop gebruikt. Volgens elektronisch duurzaamheidsonderzoek van Rank a Brand maakt Apple op dit moment de duurzaamste apparaten, gevolgd door HP en Asus. Samsung kwam als slechtste uit de bus.

Duurzame laptops

We noemden al even dat Apple, HP en Asus momenteel de meest duurzame merken op de markt zijn. Dat betekent dat hun apparaten zijn vervaardigd van ecologisch vriendelijke materialen en dat de werknemers in goede omstandigheden hebben kunnen werken. Webshops zoals Alpha-shop verkopen refurbished laptops.