Hier herken je een eetstoornis aan


Steeds meer mannen en vrouwen kampen met een eetstoornis. Maar om een eetstoornis te herkennen moet je weten wat de symptomen zijn. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Tegenwoordig leiden meer en meer mensen aan een eetstoornis. Vooral jongere hebben last van eetproblematieken. Dit heeft vooral te maken met het beeld dat jongeren voorgeschoteld krijgen. De modetrend rondom het hebben van het perfecte lichaam en alles wat hierbij komt. Door niet te eten of door te letten om voeding proberen ze aan dit beeld te voldoen. Maar dit kan leiden tot ernstige gevolgen voor je gezondheid. Maak jij je zorgen bij iemand en wil je weten of hij/zij een eetstoornis heeft? Let eens op de onderstaande symptomen:

Kenmerken van een eetstoornis

Voor we een opsomming maken in dit artikel willen we nog zeggen dat een eetstoornis niet hoeft te betekenen dat iemand niet eet. Veel eten en het krijgen van overgewicht kan ook tot een eetstoornis leiden. In dit artikel vertellen we meer over een eetstoornis waarin er juist minder wordt gegeten zoals bij Anorexia.

Maak jij je zorgen over iemands gezondheid, zoek dan eens contact met een eetstoornis kliniek.

Minder eten of met eten spelen

Je hebt een goed bord eten gemaakt, maar je ziet dat iemand aangeeft geen honger te hebben. Een keer geen honger is niet opvallend, maar keer op keer is wel een symptoom waar je op wil blijven letten. Ook wanneer hij of zij meer bezig is met het eten van links naar rechts te schuiven kan een aanduiding zijn van een eetstoornis. Hierbij moet je wel uitkijken. Kinderen houden ervan om te spelen met eten, dit hoeft niks te maken te hebben met een eetstoornis.

Veel weten over voeding

Valt het je op dat iemand ineens wel heel veel weet over voeding? Dan is het goed om te kijken waar dit vandaan komt. Want het kan opvallen wanneer iemand ineens met feitjes en weetjes op de proppen komt die hij of zij eerder nooit heeft geweten.

Afname in gewicht

Zie je dat iemand ineens smaller wordt en er mager uitziet? Dan is dit een teken om goed om te letten. Wanneer het echt zichtbaar begint te worden kan zo iemand al in een ver stadium zijn. Vanaf hier wordt het ook echt slecht voor zijn of haar gezondheid.

Dwangmatig veel sporten

Dit is iets wat niet meteen opvalt, maar het is voor veel mensen met een eetstoornis wel degelijk het geval. Veel sporten kan namelijk zorgen voor een snellere afname van het gewicht. Wanneer dit ook nog resulteert in dwang kan het helemaal vervelend worden.

Bij een kliniek breda proberen ze mensen met een eetstoornis te helpen. Dit kan je zien als een afkickkliniek voor een verslaving, alleen dan zijn ze gespecialiseerd in eetstoornissen.

Meer kenmerken van een eetstoornis

Bovenstaande kenmerken zijn de meest bekende symptomen. Maar er zijn nog meer dingen waar je op kan letten. Een laag of negatief zelfbeeld, het ontbreken van zelfvertrouwen en een verkeerd eigen lichaamsbeeld. Maar ook dingen als cultuur, familieomstandigheden en grote emotionele gebeurtenissen spelen een rol bij een eetstoornis.

Bij een eetstoornis wil je altijd voorzichtig zijn met oordelen. Steeds meer jongeren kampen met een eetstoornis. Ben je benieuwd hoeveel dit er in totaal in Nederland zijn? Bekijk dit artikel.