Kun je van elkaar scheiden zonder fysiek aanwezig te zijn?
Als je besluit om te gaan scheiden, dan is dat zelden een makkelijk besluit. Vaak is er een mooi huwelijk aan vooraf gegaan, en het besluit om te scheiden zal dan in geen geval makkelijk vallen. Wat is in dat geval het beste om te doen? En, is het verplicht om samen nog in een ruimte te zijn? Wij zochten het voor je uit. Wist je bijvoorbeeld dat je ook gewoon via internet kunt scheiden?
Een scheiding wordt altijd ingediend bij de rechter. Het loopt dus altijd via de rechtbank. Want de rechter moet jullie scheiding immers goedkeuren. En scheiden kost geld. Maar als je ervoor kiest om te scheiden zónder er een hele rechtszaak van te maken, zullen de kosten lager uitvallen. Dit komt omdat je dan allebei geen dure advocaten hoeft te betalen.
Hoe dit kan? Door jullie scheiden dus volledig online te regelen. Zijn jullie vanaf nu twee huishoudens? Dan kan het online regelen van de scheiding ook prettig zijn door de huidige omstandigheden waarin we leven. En hoeven jullie de scheiding niet door de corona-crisis uit te stellen.
Online scheiden
Zoals we eerder al noemden, is het tegenwoordig ook mogelijk om online te scheiden. Het grote voordeel is dat je hier veel kosten mee bespaart. Wanneer jullie allebei een advocaat inschakelen, kan dit hoog in de kosten lopen. Online is een scheiding veel makkelijk geregeld. Maar er zit hier wel een grote maar aan. Online scheiden is alleen mogelijk wanneer jullie in goed overleg uit elkaar gaan. Zijn jullie boos op elkaar? Loopt het uit op een vechtscheiding? Zijn jullie het over heel veel zaken oneens? Dan zullen jullie er toch een rechtszaak van moeten maken en allebei een advocaat in de arm moet nemen. Gaan jullie zónder ruzie uit elkaar? Zijn jullie het eens over hoe het wordt geregeld met het huis, de kinderen en de spullen? Dan kunnen jullie de scheiding online regelen.
Online scheiden is alleen mogelijk wanneer jullie in goed overleg uit elkaar gaan
Gezamenlijk ondertekenen
Een echtscheidingsconvenant, de schriftelijke overeenkomst dat jullie beiden akkoord zijn met de scheiding, zal door allebei de partijen ondertekend moeten worden. Dit hoeft echte niet per se in dezelfde ruimte te gebeuren, dit kunnen jullie afzonderlijk van elkaar doen zolang er uiteindelijk maar allebei jullie handtekeningen op het formulier verschijnen.
In dit document worden een paar belangrijke punten besproken. Hierdoor worden de zaken netjes afhandelt, omdat jullie ten slotte het beiden eens zijn over de besproken punt. Denk bijvoorbeeld aan wat te doen met het woonhuis, de kinderen, de verzekeringen en eventuele bezittingen en schulden. Het stappenplan en de checklist voorkomt dat jullie eventuele belangrijke punten missen. Dit echtscheidingsconvenant zorgt ervoor dat er later geen misverstanden kunnen ontstaan over de afspraken die jullie hebben gemaakt.
Bij NetjesScheiden bieden ze je een aantal opties wanneer jullie besluiten om te scheiden. Het scheidingsconvenant, de griffiekosten (dit zijn de kosten die je maakt wanneer je zaak door de rechter wordt behandeld), het uiteindelijke bekrachtigen van jullie convenant bij de rechtbank en het inschrijven bij de gemeente zit standaard in het pakket. Dan kun je alles zelf regelen zonder begeleiding.
Wil je jullie scheiding tot in de puntjes goed laten regelen?
Er zijn meerdere opties waaruit je kunt kiezen. Kies er bijvoorbeeld voor om je te laten helpen met het ouderschapsplan, de alimentatieberekening en de financiële check. Dit zijn punten die je na je scheiding goed geregeld wilt hebben. Daarom is een juridische controlere en het nabespreken met een expert geen overbodige luxe.
Je kunt er ook voor kiezen om het onder begeleiding van een mediator te regelen. Ook kunnen zij jullie Belastingaangifte en toeslagen aanvragen. Hoewel je voor deze extra diensten meer betaald, blijft het goedkoper dan wanneer je scheidt door middel van een hele rechtszaak. Houd er wel rekening mee dat welke optie je ook kiest, online scheiden alleen mogelijk is wanneer jullie er samen geen vechtscheiding van maken.