Gebroken teen: wel of niet gebroken? Zo weet je het
Ai. Je stoot je teen tegen het bedframe of tegen de tafelpoot. Een flinke pijnscheut schiet door je teen. Je vloekt misschien een paar keer binnensmonds en je hoopt dat de pijn snel weg gaat. Maar dat gebeurt niet. Sterker nog, de pijn blijft een beetje hangen en je teen oogt wat dikker. Heb je hem nu gebroken of alleen flink gekneusd? In deze blog leggen we jou uit hoe je kunt checken of je hem nu hebt gebroken, of niet! Lees je mee?
Wist je dat een gebroken teen heel vaak voorkomt? Dat komt omdat we vaak sporten, of iets op onze voet laten vallen. Privé maar dus ook op werk gebeurt het vaak. Maar vaak denken we ook dat een teen gewoon gekneusd is terwijl hij eigenlijk is gebroken. Gelukkig geneest hij vaak wel zelf. Maar hierdoor kun je er wel pijn aan blijven houden. De oplossing? Goed checken of je teen is gebroken.
Stap 1: kijk hoeveel pijn je hebt
Het beoordelen van de pijn van je teen is heel belangrijk. Het zal vooral pijn doen wanneer je erop gaat staan en als je erop drukt. Je kan waarschijnlijk wel gewoon lopen, alleen door het bewegen kan de pijn erger worden. Pijn in je teen betekent niet direct dat hij is gebroken. Maar wanneer de pijn aanhoudt is het wel belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Houd het dus goed in de gaten en probeer eventueel voor jezelf bij te houden wanneer het pijn doet en geef er dan een cijfer aan. 1 dan doet het helemaal geen pijn en bij 10 smeek je om pijnstillers. Doet je teen, naast dat het pijn doet, ook tintelen? Dan is dit een belangrijk indicatie dat je teen waarschijnlijk is gebroken.
Stap 2: bekijk de omvang van je teen
Een teen die je stoot kan al snel rood worden. Maar het kan ook gaan opzwellen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Maar de kans is groot dat het gebeurt omdat het gebroken is. Stoot je hem en is er verder niets aan de hand? Dan zal hij na een tijdje kloppen, minder pijn gaan doen. Is je teen gebroken? Dan is de kans groot dat je teen gaat opzwellen.
Wil je zeker weten dat je het goed ziet? Houd dan je ene voet naast je andere voet. Nu kun je goed zien of er een verschil zit tussen de teen die je hebt gestoten en de teen die je niet hebt gestoten.
Stap 3: houd ook goed de vorm van je teen in de gaten
Een breuk kan ervoor zorgen dat de vorm van je teen er anders uit gaat zien. Namelijk doordat de botjes anders zitten dan voorheen. Is je voet of je teen misvormd. Dan moet je zeker snel richting de huisarts gaan. Ook wanneer je teen in een vreemde hoek staat is dit een teken dat je een breuk hebt.
Stap 4: kijk goed naar eventuele verkleuringen
Een teen dat is gebroken zal gaan verkleuren, maar het kan ook zijn dat dit komt doordat er een flinke kneuzing is. Kleuren die kunnen opspelen zijn: blauw, rood, geel of zwart. Een teen die niet gebroken is, zal ook niet flink gaan verkleuren. Steekt het bot naar buiten? Dan is je teen 100% gebroken en moet je direct naar de huisarts of naar de eerste hulp.
Stap 5: voel aan de teen
Dit is vaak niet zo’n leuk onderdeel. Maar probeer of je de teen kunt bewegen. Vaak kunnen we onze tenen niet zelf bewegen. Gebruik dan je handen om de teen te bewegen. Als je voelt dat je het bot in de teen kunt bewegen of wanneer het vreemd is. Dan is het goed om naar de huisarts te gaan want dan is hij waarschijnlijk gebroken. Ook als het pijn doet tijdens het bewegen moet je aan de bel trekken.
Stap 6: kijk het een paar dagen aan
Als je teen na 5 dagen nog steeds pijn doet, ga dan even langs bij de huisarts. Soms kan het zo zijn dat een teen gebroken lijkt, maar dat je het nog lastig kunt voelen of zien. Vaak als de pijn aan blijft houden, moet je wel even aan de bel trekken. Maar het kan ook zijn dat je direct naar de huisarts moet. Zonder deze checklist. Bijvoorbeeld als je merkt dat je niet kunt lopen van wege de pijn. Ook als de teen misvormd lijkt en compleet in de verkeerde hoek staat. Voelt je teen koud aan of blijft hij tintelen? Naar de huisarts! En wanneer hij blauw wordt al zeker. Dan kan er zijn dat er zuurstofgebrek is in de teen.
Hoe kan je een gebroken teen verzorgen?
Je bent er zojuist achter gekomen dat je teen is gebroken. Vervelend, en daarom des te belangrijker dat je direct in actie komt.
- Zorg ervoor dat een dokter je voet gaat bekijken, bel de huisarts of de spoedeisende hulp.
- Koel direct je voet voor 20 minuten lang, niet langer want dan kan je de huid beschadigen. En ga zitten en houd je voet goed omhoog.
- Neem eventueel een pijnstiller, zoals ibuprofen of een aspirine, als de pijn te veel wordt.
Als je terug bent van de huisarts zijn geven we je graag nog een paar tips om het ongemak zo snel mogelijk te verhelpen.
- Geef je gebroken teen rust
- Houd hem zoveel mogelijk omhoog
- Tape je teen eventueel in
- Verschoon regelmatig het verband
- Volg het advies van je huisarts goed op