Hoge telefoonrekening? Zo los je het op! 


Ai. Je telefoonrekening komt binnen en je ziet het al direct weer. De kosten zijn weer hoger dan vorige maand. Of nog erger: je hebt nog prepaid en twee keer knipperen met je ogen het saldo staat weer op nul. In deze blog vertellen we jou meer over hoe je de kosten van je telefoonrekening kunt drukken. Lees je mee? 

Het vervelende aan geld is dat je het maar één keer kunt uitgeven. Met als resultaat dat het aan het einde van de maand weleens op kan zijn. De oplossing is dan ook om slimmer met je vaste lasten om te gaan. Je telefoonrekening hoort bij deze vaste lasten. En dat is dan misschien ook wel de reden waarom veel mensen de kosten van hun telefoonrekening zo laag mogelijk willen houden. 

Tip 1: kies voor sim only 

Allereerst is het goed om te vertellen dat er twee verschillende soorten telefoonabonnementen zijn. De meest budgetversie is toch wel een sim only abonnement. Je raadt het al: je betaalt dan eigenlijk enkel en alleen voor je simkaart. Hiermee bedoelen ze dat je betaalt voor wat je gebruikt. Denk aan bellen, sms’en en internetten. Je betaalt dus niet voor een nieuwe telefoon. Het is dus belangrijk dat je zuinig om gaat met je telefoon. Hierover vertellen we straks meer. 

Een abonnement waarbij je een nieuwe telefoon krijgt is vaak duurder dan een sim only abonnement. Dat komt omdat je onderaan de streep zelf betaalt voor je telefoon. Dit kun je zien als een soort lening. Als jouw nieuwe telefoon binnenkomt heb je nog niets betaald. Elke maand betaal je een beetje af. Zonde dus! Sim only is de meest goedkope manier van bellen. 

Tip 2: houd je telefoon netjes

We zeiden het net al eventjes. Maar hoe langer jij met je telefoon kunt doen, hoe goedkoper het wordt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een oude telefoon te gebruiken als die het gewoon nog doet. Of ga voor een tweedehands exemplaar, bijvoorbeeld via Marktplaats. Vaak gaat een telefoon veel langer mee dan de 2 jaar dat een abonnement gemiddeld kost. Je kunt een telefoon netjes houden door ‘m goed op te laden, dus de telefoon helemaal leeg te laten gaan. En gebruik uiteraard een goed hoesje om je telefoon, zodat het scherm niet kapot kan gaan. Hoe netter jij je telefoon houdt, hoe langer je er plezier aan kunt beleven. En hoe lager je telefoonrekening blijft. 

Dit geldt ook voor je batterij: zo houd je ‘m netjes.

Tip 3: let op met wat je op je telefoon doet

Sms-diensten kosten je niet slechts een sms’je uit je bundel. Een horoscoop aanvragen of voetbaluitslagen ontvangen. Het kost je gemiddeld 3 euro per bericht. Dit betaal je niet direct, maar komt op je telefoonrekening terecht. Al die euro’s zie je dus pas op het einde van de maand verschijnen. Hetzelfde geldt voor het kopen van spelletjes op apps. Bel jij regelmatig een 0909-nummer of een 0900-nummer? Dit kost gemiddeld ook veel meer geld. En je raadt het al: de afrekening komt op het einde. Goed opletten dus!