Bult achter oor: oorzaak van Pijnlijke harde knobbel achter oor


Heb jij ook weleens een (klein) bultje achter je oor? Vaak blijven de bultjes even en verdwijnen ze na een tijdje weer. Soms kan het bultje pijn doen. De vraag ontstaat dan natuurlijk: hoe komen deze bultjes hier? En misschien nog wel belangrijker om te weten: zijn de bultjes schadelijk of ernstig? Wij geven in dit artikel meer informatie over deze knobbels achter je oor.

Wat te doen

Verschillende omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat jij een bultje, knobbeltje of bobbel achter je oor hebt. Over het algemeen zijn deze bultjes onschadelijk. Het is maar zelden een levensbedreigend probleem of aandoening. Het kan wijzen op een vergrote lymfeklier of een talgkliercyste. Veel mensen weten dat de lymfeklieren in de hals tijdens een verkoudheid kunnen zwellen. Minder mensen weten echter dat lymfeklieren ook achter je oor zitten. Ook achter je oor kunnen je lymfeklieren opzwellen tijdens een verkoudheid. Zorgt de knobbel voor (langdurige) pijn of gaat het niet uit zichzelf weg? Dan is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het knobbeltje achter je oor. Wij bespreken de meest voorkomende oorzaken.

Opgezette lymfeklieren

Klieren zitten over je hele lichaam en je hebt er maar liefst 600 van. Klieren, beter bekend als lymfeklieren centreren zich op verschillende plekken zoals op je buik, tussen je ribben, in je hals, onder je oksels en in je liezen. Maar ook achter je oren zitten lymfeklieren. Deze klieren zijn erg belangrijk voor je immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat een infectie of ontsteking ergens in het lichaam zich niet verder verspreidt naar de rest van het lichaam. Lymfeklieren bevatten namelijk veel witte bloedcellen. Deze maken antistoffen aan tegen bacteriën en virussen en vernietigen ze. Ook zorgen de lymfeklieren ervoor dat overtollige afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd en via je bloed worden afgevoerd.  Als je een infectie hebt opgelopen of in aanraking bent gekomen met een bacterie, kunnen je klieren opzwellen. De witte bloedlichaampjes in je lymfe gaan zich vermenigvuldigen, om op deze manier de bacteriën tegen te gaan. De klier zet dan op om de infectie weg te werken. Opgezette klieren zijn dus eigenlijk een teken dat je lichaam goed functioneert! Hierom is er geen sprake van paniek als je een bultje achter je oor hebt door een opgezette lymfeklier. Slechts in één procent van de gevallen kan een opgezette klier wijzen op een kwaadaardige plek. Hiervan kan sprake zijn als je naast een opgezette klier ook last hebt van heftige vermoeidheid, hoge koorts en rode strepen op je huid. Als dit het geval is, moet je meteen de huisarts inlichten! De huisarts kan, als hij of zij het niet vertrouwt, besluiten dat je nader onderzocht moet worden in het ziekenhuis.

Zwelling achter oor door mastoïditis

Mastoïditis duidt op een infectie van het uitstekende bot achter het oor, ook wel processus mastoïdeus genoemd. Als je dit hebt, is er sprake van een ernstige ontsteking van het bodweefsel. Mastoïditis treft vooral kinderen, maar komt niet vaak meer voor sinds er antibiotica bestaan. Er zijn drie vormen van mastoïditis:

  • acute mastoïditis (een hevige en kortdurende infectie van de luchtcellen van de processus mastoïdeus);
  • chronische mastoïditis (een langdurige infectie);
  • petrositis (infectie van de luchtcellen in het rotsbeen als gevolg van mastoïditis).

De symptomen zijn: oorpijn, hoofdpijn en koorts en er is vaak sprake geweest van een eerdere middenoorontsteking. Het bot zelf is pijnlijk en de huid kan gezwollen en rood zijn. Het oor zelf kan ook wat verder van het hoofd af staan. De behandeling hiervoor bestaat uit het gebruiken van antibiotica of een operatief geplaatst buisje dat het vocht uit het oor kan wegvoeren. In een vergevorderd stadium kan de pus het bot wegvreten. Dit kan leiden tot infecties elders in het lichaam, waaronder hersenvliesontsteking (met hoofdpijn, koorts en een stijve nek) of een hersenabces. Het is dus belangrijk om altijd naar de huisarts te gaan als je deze symptomen bij jezelf herkent.

Bult achter oor door abces

De bult achter je oor kan ook komen door een abces. Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De ontstekingsreactie trekt afweercellen aan, die voor een deel ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.  Dit moet operatief verwijderd worden.

Oorontsteking

Ook bij een oorontsteking kan er een bult achter je oor ontstaan. Wanneer een infectie optreedt, kan het een pijnlijke vochtophoping en zwelling veroorzaken. Deze symptomen kunnen zorgen voor een zichtbare zwelling achter je oor. Wat kun je eraan doen? Vaak wordt er een antibiotica voorgeschreven om de symptomen te verlichten.

Knobbeltje achter het oor door een atheroomcyste

Een atheroomcyste, ookwel een talgkliercyste genoemd, is een onschuldige aandoening. Een talgkliercyste is een bultje die ontstaat als een haarzakje verstopt raakt. Deze komen vaker voor op het hoofd, in de nek of op de romp. Deze bultjes doen nauwelijks pijn, maar kunnen wel erg vervelend zijn vanwege de locatie waar ze zitten. Omdat het een onschuldige aandoening is, hoeft het niet behandeld te worden. Mocht je het gewoon niet mooi vinden dan kan de huisarts de cyste verwijderen.

Geen reden tot paniek

Een bultje achter je oor is in de meeste gevallen dus onschuldig. Als je geen heftige pijn hebt, is er vaak geen reden tot paniek! Zoals hierboven ook al genoemd kunnen de klachten soms erger worden of langdurig aanhouden. Als dit gebeurd is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan.