Wat voor opleiding doet een verloskundige? En hoeveel verdien je?


Het is een dankbaar beroep: verloskundige. Je helpt vrouwen die moeten bevallen in de weg daarnaartoe en staat ze bij op het moment suprême. Je vervult dus een belangrijke rol bij de geboorte van een kindje en voor velen is dit dan ook een roeping. Maar welke opleiding heb je hiervoor nodig? En wat verdien je als verloskundige? Je leest het hier!

Opleiding tot verloskundige

De opleiding Verloskunde is een vierjarige opleiding op HBO-niveau. Hiervoor heb je dus HAVO of MBO als vooropleiding nodig. Nadat je je bachelor behaald hebt, ben je een medisch professional die in staat is een zwangere vrouw en haar partner te begeleiden bij een zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Het is een pittige opleiding, omdat je kennis om moet doen over de groei, ligging en hartactiviteit van de baby, maar ook over de gezondheid van zowel moeder als kind. In beroepsgerichte vakken leer je meer over onder andere gynaecologie, kindergeneeskunde, anatomie, fysiologie en medische termen, die allemaal raakvlakken hebben met verloskunde.

Wat verdient een verloskundige?

Het is dus een pittige opleiding maar als je je bachelor behaald hebt, heb je wel grote kans een baan te scoren. Er is namelijk veel vraag naar verloskundigen. Vaak betekent dat dat het ook prima betaalt, dus de grote vraag is nu: wat verdien je als verloskundige?

Het salaris is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • ervaring;
  • werkgebied;
  • eventuele specialisatie;
  • loondienst of zelfstandig.

Gemiddeld kun je aanhouden dat een verloskundige tussen €2800 en €5000 per maand bruto verdient. Voor een beroep met een behoorlijke verantwoordelijkheid is dat helemaal niet extreem veel. Een arts zoals een gynaecoloog verdient vaak veel meer, maar de opleiding is dan ook een stuk langer. Bovendien heeft een arts nog meer verantwoordelijkheden en is deze ook verantwoordelijk voor wat er onder zijn of haar supervisie gebeurt.

We kunnen dus wel stellen dat je geen verloskundige moet worden voor het geld, maar dat je dit vooral moet gaan doen omdat je mensen wil helpen of omdat je het een interessant of mooi beroep vindt. Want als verloskundige moet je ook vaak op alle momenten van de dag werken en is het werk helaas niet altijd alleen maar mooi.