Opgezette klieren: de oorzaken van gezwollen klieren in de hals


Iedereen heeft lymfeklieren in de oksels, de hals en de liezen. De lymfeklieren in de hals kunnen gaan opzwellen als er een ontsteking is van de neus, het oor, de keel, de kaak of van de huid. De lymfeklieren helpen ervoor om de ontsteking te beperken tot een specifiek deel van het lichaam. Een grotere lymfeklier in de hals is vaak niet kwalijk. Hij verdwijnt vaak direct nadat de ontsteking weer weg is. Het is belangrijk om wel naar de dokter te gaan als de lymfeklieren na twee weken niet kleiner wordt. Laten we je meer vertellen over de gezwollen klieren in de hals. Opgezette klieren zijn immers niet prettig.

 

Wat is een lymfeklier?

De lymfeklieren zitten in de liezen, de oksels en in de hals. Ze zijn een plek waar de witte bloedcellen verzameld worden. De witte bloedcellen helpen om bacteriën en virussen te bestrijden. De lymfeklieren zorgen er ook voor, dat een ontsteking zich niet verder verspreid in het lichaam. Het wordt dus op een specifieke plek gehouden. Er zijn honderden lymfeklieren in het lichaam. Ze staan in verbinding met de lymfevaten. De lymfevaten laten helder vocht uit de weefsels naar de lymfeklieren stromen om daar naar de bloedvaten te gaan.

 

Een vergrote klier in de hals?

In de hals kunnen de klieren wat groter worden. Ze kunnen ook zeer doen en warm worden. Je voelt ze vaak goed in de hals, je nek of achter de oren. Ze zitten aan een of twee kanten van de hals. Het kan zijn, dat je er maar een voelt. Het zegt echter niet, dat er maar een is. De halsklieren kunnen groter worden als er een ontsteking is en kleiner als de ontsteking voorbij is. Vooral kinderen hebben er veel last van. De lymfeklieren voel je normaal eigenlijk nooit. Heb je echter een keelontsteking dan gaan de witte bloedcellen in de halsklieren actief worden. Ze zorgen ervoor, dat de bacteriën of het virus niet verder het lichaam in kan. De klieren gaan dan opzetten en kunnen ook pijnlijk aanvoelen. Bij een verkoudheid, oorontsteking, ontsteking van het gebit of een huidontsteking kan dit allemaal gebeuren.

 

Wat te doen als je opgezette klieren hebt?

Wanneer je opgezette klieren hebt is het goed om wat beter voor je lichaam te zorgen. Neem een aspirine, drink meer water en eet gezond. Normaal zou het weer moeten overgaan. Wanneer de lymfeklier er is en je valt daarnaast af, moet veel zweten ‘s nachts of je hebt meerdere dagen koorts? Dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Hij kan helpen om te kijken hoe je van de opgezette klieren en de ontsteking of het virus kunt afkomen. Je kunt je ook extreme.

Gezond leven!

Het motto is natuurlijk om gezond te leven. Het is belangrijk om gezond te eten, redelijk te bewegen en om goed voor je lichaam te zorgen. Desondanks, kun je een virus of bacterie ziekte oplopen. Het is echter nu goed mogelijk voor je lichaam om snel actie te ondernemen en om sneller weer gezond te zijn. Je zal minder last hebben van de opgezwollen klieren.