Opgezette klieren: de oorzaken van gezwollen klieren in de hals


Waarom heb je soms opgezwollen en pijnlijke klieren als je verkouden bent? Het is natuurlijk niet zo fijn, maar moet je er ook iets over weten en kan je er zelf iets aan doen?

Waar zitten de klieren?

Iedereen heeft lymfeklieren in de oksels, de hals en de liezen. De lymfeklieren in de hals kunnen gaan opzwellen als er een ontsteking is van de neus, het oor, de keel, de kaak of van de huid. De lymfeklieren helpen om de ontsteking te beperken tot een specifiek deel van het lichaam. Een grotere lymfeklier in de hals is vaak niet kwalijk. Hij verdwijnt vaak direct nadat de ontsteking weer weg is. Het is belangrijk om wel naar de dokter te gaan als de lymfeklieren na twee weken niet kleiner wordt.

Wat is een lymfeklier?

De lymfeklieren zitten op strategische plaatsen in ons lichaam, zoals de liezen, de oksels en in de hals. Ze zijn een plek waar de witte bloedcellen verzameld worden. De witte bloedcellen helpen om bacteriën en virussen te bestrijden. De lymfeklieren zorgen er ook voor, dat een ontsteking zich niet verder verspreid in het lichaam. De ontsteking wordt dus op een specifieke plek gehouden. Er zijn honderden lymfeklieren in het lichaam. Ze staan in verbinding met de lymfevaten. De lymfevaten laten helder vocht uit de weefsels naar de lymfeklieren stromen om daar naar de bloedvaten te gaan.

Een vergrote klier in de hals

In de hals kunnen de klieren wat groter worden. Ze kunnen ook zeer doen en warm worden. Je kan de klieren vaak goed voelen in de hals, je nek of achter de oren. Ze zitten aan een of twee kanten van de hals. Het kan zijn, dat je er maar een voelt. Dat betekent echter niet dat er maar een is. De halsklieren kunnen groter worden als er een ontsteking in je lichaam zit en ze kunnen kleiner worden als de ontsteking voorbij is. Vooral kinderen hebben er veel last van. Dat komt omdat het immuunsysteem bij kinderen nog aan het leren is en sneller vatbaar is voor bacteriën die het lichaam niet kent.

De lymfeklieren voel je normaal eigenlijk nooit. Heb je echter een keelontsteking dan gaan de witte bloedcellen in de halsklieren actief worden. Ze zorgen ervoor dat de bacteriën of het virus niet verder het lichaam in kan. De klieren gaan dan opzetten en kunnen ook pijnlijk aanvoelen. Bij een verkoudheid, oorontsteking, ontsteking van het gebit of een huidontsteking kan dit allemaal gebeuren.

Oorzaken van gezwollen klieren

De oorzaak van gezwollen klieren kunnen erg variëren. Meestal gaan gezwollen klieren gepaard met een ontsteking of infectie. Als de klieren snel weer kleiner worden en minder pijnlijk aanvoelen is er niks aan de hand. Je lichaam heeft dan zelf de ziekte aangepakt. Als de klieren langere tijd opgezwollen blijven kan er meer aan de hand zijn. De meest voorkomende ziektes zijn:

  • Keel- of oorontsteking
  • Halscyste
  • Gezwollen schildklier
  • Lipoom of vetbultje
  • Goedaardige of kwaadaardige tumor

De oorzaken variëren dus nogal. Laat je vooral niet bang maken, maar houd je eigen gezondheid goed in de gaten.

Wat te doen als je opgezette klieren hebt?

Wanneer je opgezette klieren hebt is het goed om wat beter voor je lichaam te zorgen. Neem een aspirine, drink meer water en eet gezond. Normaal gesproken zou het snel weer overgaan. Als je merkt dat de lymfeklieren na twee weken opgezwollen blijven en je daarnaast ook gewicht verliest, ’s nachts veel zweet of meerdere dagen koorts hebt, dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. De arts kan helpen om te kijken hoe je van de opgezette klieren en de ontsteking of het virus af kunt komen of dat er een andere oorzaak is waardoor de klieren gezwollen zijn. De lymfeklieren vechten tegen allerlei ziektes. Het kan dus zijn dat je klieren je waarschuwen voor een onderliggende ziekte.

Behandeling lymfeklieren

Vaak is een behandeling voor de lymfeklieren zelf niet nodig. De arts behandelt namelijk de onderliggende aandoening van de lymfadenopathie. Warme of koude kompressen kunnen de pijn wat verzachten als je er veel last van hebt. Vaak kan je de pijn ook wat onderdrukken met een paracetamol. Heb je opgezette klieren door toedoen van een bacterie schrijft de huisarts meestal een antibioticakuur voor. De klieren zullen na de kuur ook weer rustiger worden.

Kruidengeneeskunde

Mocht je toch hinder ondervinden van de opgezette klieren kan je altijd zelf proberen om de zwelling wat te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld met knoflook. Knoflook is een anti-inflammatoir en antibacterieel kruid, dat infecties kan bestrijden en het immuunsysteem daarbij helpt. Ook kunnen vitamine en mineralen en andere voedingsstoffen een positief effect hebben op de gezwollen klieren. Je kan bijvoorbeeld fruit eten met veel vitamine C, vitamine A, Vitamine D3, zink en vitamine B12.

Gezond leven!

Het motto is natuurlijk om gezond te leven. Het is belangrijk om gezond te eten, redelijk te bewegen en om goed voor je lichaam te zorgen. Desondanks, kun je een virus of bacteriële ziekte oplopen. Een gezond en sterk lichaam zal er snel weer bovenop komen en je zal minder last hebben van de opgezwollen klieren.