Tintelende tong: oorzaken en wat ertegen te doen?


Heb je last van een tintelende tong? Niet fijn natuurlijk! Maar wist je dat het hebben van een tintelende tong vaak een onderliggende reden heeft? Je tong is namelijk een goede indicator van je gezondheid. Tintelingen in de tong treden vaak op als gevolg van een verstoorde werking van één of meer sensorische zenuwen. Het dus erg belangrijk om goed uit te zoeken waar jouw tintelende tong vandaan komt. Zo kan jij het probleem bij de kern aanpakken en verdere gezondheidsproblemen voorkomen.

Wat is het?

Medisch staat een verdoofde, prikkende of tintelende tong bekend als ‘parasthesie van de tong’. Dit tintelende gevoel kan soms samengaan met een branderig, prikkend, kietelend of verdoofd gevoel. Het gevoel lijkt op kleine naaldjes of speldjes die in de tong prikken of kleine elektrische schokjes. Soms kan het gevoel ook verder trekken naar de rest van je mond. Het lijkt iets kleins, maar het is vaak een symptoom van iets groters. Daarom is het belangrijk om de tinteling in je tong serieus te nemen. Het kan onschuldig zijn, maar helaas kan het ook grotere medische problemen als oorzaak hebben. Hoe sneller je er dan bij bent hoe beter het te behandelen is.

Tintelende tong en voedselallergie

Heb jij een voedselallergie voor bijvoorbeeld, eieren, noten, fruitsoorten of rauwe groenten. Dan kan het voorkomen dat de symptomen optreden in jouw mond-keelholte. Dit heet het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Ook hooikoorts kan het Oraal Allergie Syndroom triggeren en een tinteling in de tong veroorzaken. Als je vervolgens bepaald soort voedsel eet, kunnen er klachten ontstaan in je mond. Zodra je dit merkt is het handig om dat voedsel in de toekomst te vermijden. Heb je geen heftige allergie? Dan kan het helpen om je groenten en fruit in te vriezen en het bevroren te eten.

Bijwerkingen van medicijnen

Ook geneesmiddelen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Hierdoor kan je tong opzwellen, jeuken of tintelen. Dit komt het vaakst voor bij antibiotica. Als je deze symptomen ervaart na het gebruik van een medicijn moet je onmiddellijk contact opnemen met de huisarts of de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Treden de volgende symptomen op dan moet je snel een arts inschakelen? Tekenen van een levensbedreigende allergische reactie zijn: moeite met ademhalen of piepende ademhaling, zwelling van de lippen of de mond, jeuk, netelroos, moeite met slikken en heesheid of het gevoel dat je keel dicht zit. Twijfel niet en bel dan onmiddellijk een arts!

Stress en angst

Ook stress en angst kunnen resulteren in een tintelend gevoel in je tong. Vooral tijdens hyperventilatie kan dit voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door het vele ademhalen tijdens zo’n aanval. Door het dieper en sneller ademhalen heb je een CO2 te kort en ontstaat er dus een onbalans in het lichaam. Wanneer je normaal ademt, adem je zuurstof in en CO2 uit. Ben je aan het hyperventileren dan adem je veel meer zuurstof in en ook veel meer CO2 uit. Het uitademen van meer koolzuurgas veroorzaakt een daling van de koolzuurgaswaarden en hierdoor stijgt de PH-waarde in je bloed. Door het CO2 te kort gaan de bloedvaten samentrekken en ontstaan er dus tinteling in de tong en rond je mond.

Te veel alcohol

Dat te veel alcohol slecht voor je is, weten we hopelijk allemaal. Maar naast het wakker worden met een flinke kater, zijn er helaas nog meer nadelige gevolgen aan het drinken van een glaasje te veel. Je zenuwen kunnen namelijk beschadigd raken en dit kan voor tintelende gevoelens zorgen.

Verdere oorzaken van een tintelende tong

Een tintelende tong kan ook veroorzaakt worden door bepaalde ziekten of aandoening, zoals: migraine, MS, beroerte, TIA, diabetes, slecht werkende schildklier en het fenomeen van Raynaud. Daarnaast kunnen tekorten of overmaat ook een rol spelen. Een tekort of overmaat aan verschillende mineralen, zoals calcium, natrium of kalium kunnen erg slecht voor je zijn. Ook een tekort aan vitamine B12 kan tintelingen veroorzaken. Deze vitamine is namelijk cruciaal voor het aanmaken van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen en om verse zuurstof naar je organen te voeren. Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de bevolking een tekort heeft aan vitamine B12. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ben je veganistisch? Dan is het verstandig om supplementen te slikken.

Wanneer een arts inschakelen?

Ontstaan de tintelingen uit het niets? En trekken ze verder naar je gezicht, armen of benen? Dan kan het een beroerte zijn. Deze symptomen vereisen onmiddellijke medische hulp! Bel direct 112. Tintelingen die slechts af en toe voorkomen en bijvoorbeeld ontstaan door een allergie of stress, verdwijnen meestal vanzelf. Het is belangrijk om te weten dat tintelen een klein probleem is of een symptoom van een ernstiger gezondheidsprobleem. Daarom raden wij aan om bij terugkerende klachten altijd een afspraak te maken bij de huisarts. Zo kan de huisarts ernstigere onderliggende aandoeningen uitsluiten en jou de precieze oorzaak van het probleem geven. Misschien is er verder onderzoek nodig en krijg je van de huisarts een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Daar gaan ze het dan verder onderzoeken zodat je de juiste behandeling kan krijgen.

Voorkomen

Helaas is het hebben van een tintelende tong niet altijd te voorkomen. Maar als je merkt dat je ergens allergisch voor bent, is het verstandig om dat voedingsmiddel te vermijden. Ook is het belangrijk om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen om een vitamine en mineralen tekort te voorkomen. Eet gevarieerd en gezond! Niet alleen voor je tong, maar voor je hele lichaam!