Hoe lang kun je gemiddeld met een inktpatroon doen?


Je hebt nieuwe cartridges nodig voor je printer. Daar hangt best een prijskaartje aan, dus het is niet meer dan logisch dat je je afvraagt hoe lang je met een inktpatroon kunt doen. Hoe lang inkt goed blijft is best een gekke vraag, aangezien het om een product gaat dat niet eetbaar is. Toch kan inkt die stilstaat gaat stollen en vast gaan zitten in een cartridge. Reden genoeg dus om je af te vragen hoe het nou zit met inktpatronen. Hieronder vind je de antwoorden.

Hoe lang is een cartridge houdbaar?

een cartridge is gemiddeld 2 jaar (24 maanden) houdbaar na het verlopen van de garantie. Deze garantie wordt uitgedrukt in de datum op de cartrigde. Deze datum vertelt je dus niet dat de cartridge sowieso niet meer werkt, dat kan nog best zo zijn. Als de cartridge in de printer is geplaatst, dan is deze tot 18 maanden na het verlopen van de garantie houdbaar. Dit wordt niet opgeteld bij de gemiddelde houdbaarheid van 2 jaar (24 maanden).

Als het inktpatroon in de printer is geplaatst, is er niet veel aan de hand. Een printer voert namelijk zelf regelmatig een reinigingsproces uit, zodat de inkt vloeibaar blijft en niet gaat stollen. Maar als de printer niet is aangesloten of de cartridge (nog) niet in de printer is geplaatst dan is er wel een kans op stollen. Ook heeft de cartridge een geprogrammeerde vervaldatum. Sommige HP cartridges doen het na deze vervaldatum niet meer. De printer kan dan niet meer printen met deze inkt.

Waarom een houdbaarheidsdatum op cartridges?

Je vraagt je misschien af waarom er een houdbaarheidsdatum op inktpatronen zit. Zou dit misschien zijn om ervoor te zorgen dat je snel weer naar de webwinkel of fysieke winkel snelt om nieuwe inktpatronen te kopen? Hier is niet echt een antwoord op te geven. Het is wel zo dat het waarom van de houdbaarheidsdatum niet echt duidelijk is. Het kan zijn dat het is om te voorkomen dat de inkt in de cartridge indroogt en de printkoppen verstopt. Als de printer met de cartridge erin echter regelmatig gereinigd wordt, dan kan de inkt vrij lang mee. Waarschijnlijk is de houdbaarheidsdatum een manier van HP om zich in te dekken tegen klachten over verstopte printkoppen.

Hoe wordt de houdbaarheid van een cartridge bepaald?

HP, misschien wel de grootste leverancier van inktpatronen, heeft meestal een garantie van 1 jaar. Twee jaar hierna wordt de houdbaarheidsdatum overschreden. Als het inktpatroon in de printer is geplaatst, dan gaat hij mee tot de houdbaarheidsdatum, of tot hij 18 maanden in de printer heeft gezet. Maakt het dan eigenlijk uit wat voor je printer je hebt, een gewone of een a3 printer?  Niet echt, wel is bekend van sommige printers dat zij een beperktere houdbaarheidsdatum voor inktpatronen hebben. In de volgende printers doet je cartridge het maximaal 12 maanden na het verstrijken van de garantie:

  • Color Inkjet cp1160 series
  • Officejet d125xi, d135, d145, d155xi, 7110, 7130, 7140xi,
  • HP Fax 610

Andere fabrikanten hanteren de standaard houdbaarheid. Je kunt de inkt blijven gebruiken in printers van andere fabrikanten, ook als het patroon een paar maanden of een paar jaar stil heeft gelegen. Dit is natuurlijk wel op eigen risico.

Hoe verleng je de houdbaarheid van een inktpatroon?

Je kunt de houdbaarheid van een inktpatroon niet werkelijk verlengen. De houdbaarheidsdatum blijft gewoon wat hij is. Maar als je HP cartridges hebt en je printer na de houdbaarheidsdatum niet meer kan printen met die cartridges, dan is er wel een handige truc. Schakel in dat geval de printer uit, zet de computerdatum een paar jaar terug en zet de printer weer aan. Een groot nadeel is dat elke keer dat je wilt printen, je de computerdatum moet terugzetten naar een datum voor de houdbaarheidsdatum. Ook werkt deze workaround helaas niet altijd.

Hoe lang doe je gemiddeld met een inktpatroon?

De samenvatting klinkt als volgt: hoe lang je je gemiddeld met een inktpatroon doet, hangt af van je gebruik en hoeveel je moet printen. Gebruik je de printer vaak, dan doe je minder lang met inkt. Een cartridge blifjt zo’n 2 jaar houdbaar nadat de garantie is verlopen. De garantieperiode zie je aan de datum die op het patroon wordt vermeld. In de printer doet het inktpatroon het na de garantieperiode en de plaatsing zo’n 18 maanden.