Wasmachine schoonmaken: 5 tips


Een wasmachine schoonmaken? Moet dat? Ja! Het schoonmaken van je wasmachine is absoluut nodig! Je stopt er namelijk van alles in dat vies is. Door vet, vuil en kalkaanslag kan je wasmachine minder goed gaan werken of minder fris gaan ruiken. En dat wil je niet! Daarom geven wij 5 tips om je wasmachine schoon te maken én schoon te houden!

Waarom is het nodig?

Veel mensen gebruiken de wasmachine minstens één keer per week en met een beetje geluk gaat het apparaat ook nog eens jaren mee. Gaandeweg hopen kalkaanslag, aangekoekte zeepresten en vetluis zich in je wasmachine op. Wij wassen onze kleding op steeds lagere temperaturen. Dit is natuurlijk erg goed voor het milieu, maar eigenlijk iets minder goed voor je wasmachine. Voor de wasmachine is het namelijk goed om wel af en toe op 90 of 95 graden te draaien. Bij lage temperaturen worden namelijk niet alle bacteriën gedood. Hierdoor kan er vetluis ontstaan. Je kleding zal hierdoor blijven stinken, zelfs na de wasbeurt. Helaas is er nog een manier waarop vetluis in je wasmachine kan ontstaan. Namelijk door te veel wasmiddel te gebruiken. Je was wordt dus helemaal niet schoner als jij elke keer té veel wasmiddel gebruikt. De bacteriën die dan ontstaan, kunnen ervoor zorgen dat de waterhuishouding in je machine wordt ontregeld. Hierdoor ontstaan er juist vlekken in plaats van dat ze eruit gaan. Ook kan vetluis ervoor zorgen dat de wasmachine niet meer helemaal leeg loopt of de was natter eruit komt dan normaal.

Benodigdheden voor de grote schoonmaak

Voor het schoonmaken van de wasmachine moet je ongeveer een uurtje rekenen. Herhaal deze grote schoonmaak vervolgens ongeveer één keer in de drie maanden. Zo heb je de minste kans op vieze geurtjes en bacteriën. Maar hoe maak je de wasmachine nou écht goed schoon? Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt. Gebruik de volgende middelen uit het stappenplan niet tegelijkertijd, dit is niet goed voor je wasmachine. Ook moet je geen kleding of handdoeken bij de schoonmaakbeurt stoppen.

Het stappenplan (5 tips)

  1. Randen schoonmaken

Je begint met het schoonmaken van de zichtbare delen van de binnenkant van je wasmachine. Maak met wc- of keukenpapier alle rubberen randen goed schoon. Hoe beter je schoonmaakt hoe meer kans dat je al het vetluis verwijdert. De rubberen randen zijn namelijk dé plek waar haren, huidschilfers en lichaamsvetten achter blijven. Niet zo fris! Vetluis is overigens geen beestje zoals luizen, maar het heeft wel degelijk een negatieve bijwerking op je wasgoed. Mocht je geen zin hebben om je wasmachine elke keer grondig te reinigen, dan is het wel verstandig om in ieder geval de rubberen randen vetluis vrij te houden. Neem deze dus geregeld af met papier!

  1. Laadbakje of zeepbakje

De tweede stap is het schoonmaken van het laad- of zeepbakje. Dit is een plek waar heel veel resten achterblijven. Haal de lade geregeld uit de wasmachine en laat deze meedraaien in de vaatwasser. Laat het bakje drogen voordat je het terug stopt. Maak in de tussentijd goed de plek schoon waar de lade normaal in zit. Hier blijven vaak zeepresten achter.

  1. Natuurazijn

Natuurazijn is een handig huis tuin en keukenmiddel dat je voor ontzettend veel verschillende zaken kunt gebruiken. Zo ook voor het reinigen van de wasmachine. Natuurazijn is trouwens iets heel anders dan schoonmaakazijn! Door schoonmaakazijn gaan de rubbers kapot.Let hier dus goed op! Zo gebruik je natuurazijn: sluit de deur van de wasmachine en giet de inhoud van de fles natuurazijn in het zeepbakje. Zet de wasmachine op de heetste stand, dit is vaak 90 of 95 graden. Laat dit programma draaien en voilà een schone wasmachine.

  1. Kopje Soda

Ook soda (niet hetzelfde als baking soda) is een multifunctioneel middeltje. Als je het gaat gebruiken voor het reinigen van de wasmachine, moet je goed letten op de hoeveelheid. Gebruik tussen een half kopje en maximaal een heel kopje soda. Ook hier zet je de wasmachine aan op 90 of 95 graden en laat je de wasbeurt draaien. Hierna is je wasmachine weer brandschoon.

  1. Vaatwastablet

Stinkt je wasmachine? Dan is dit waarschijnlijk vetluis. Vetluis kun je het beste verwijderen met een vaatwastablet. Gebruik hiervoor 2 vaatwasblokjes. Doe deze 2 tabletten in het zeepbakje en draai een programma van 90/95 graden. Het afwastablet reinigt jouw wasmachine en maakt het vetluis vrij!

Extra tips voor een schone wasmachine

Er zijn tussen de grote schoonmaakbeurten door nog meer handige manieren om je wasmachine schoon te houden. Daarom zijn hier nog wat extra tips:

  • Laat de machine wat vaker op 90 of 95 graden draaien. Zoals we al eerder aangaven, gaan met lage temperaturen niet alle bacteriën dood. Het is dus verstandig om je handdoeken of beddengoed af en toe wel op 90/95 graden te wassen.
  • Misschien ken je deze tip al, maar het is erg belangrijk! Laat na elke wasbeurt de deur van je machine openstaan. Sluit je de deur? Dan hebben bacteriën kans om snel te groeien. Laat je hem open dan komt er zuurstof bij en wordt je wasmachine dus minder snel vies.
  • De laatste tip is: gebruik niet té veel wasmiddel. Waarschijnlijk denk je, hoe meer wasmiddel hoe beter. Maar dit is zeker niet het geval. Te veel wasmiddel is namelijk geen garantie voor extra schoon! Gebruik daarom altijd de doseer dop van de fles. Deze zit er niet voor niets. Ook is het handiger om poederwasmiddel te gebruiken in plaats van vloeibaar wasmiddel. Het poeder heeft een licht schurende werking waarmee je resten die achterblijven in de machine voorkomt.