3 tips voor een geslaagde barbecue


Ga je een barbecue organiseren? Een goede barbecue heeft eigenlijk niet meer nodig dan vlees, bier en goed gezelschap. Toch delen we drie onmisbare tips die het nog beter maken.

Barbecue vooraf schoonmaken

Het minst leuke van een barbecue is het schoonmaken. Toch kan je deze stap beter niet overslaan. Als je barbecue voor gebruik nog vies is, dan proef je dat straks terug. Dat is zonde van het barbecue vlees. Maak hem dus vooraf schoon. Gebruik je een gasbarbecue? Koppel hem eerst los van het gas om ongelukken te voorkomen.

Vervolgens kan je beginnen met het rooster. Maak deze los en verwijder voedselresten met een goede schraper. Vervolgens ga je aan de slag met een schoonmaakborstel om het helemaal schoon te maken. Verwijder en vervang oude kolen zodat de barbecue straks goed aangaat. Vergeet niet de roosters in te sprayen met een anti-aanbak spray.

Genoeg keuze

Als de grill helemaal ‘BBQ ready’ is, dan is het belangrijk om te bepalen wat er gegrild gaat worden. Hamburgers, spareribs en speklapjes zijn klassiekers die altijd wel goed in de smaak vallen. Maar wat dacht je van iets heel anders, zoals een picanha bbq? Dit malse rundvlees is enorm populair Zuid-Amerika. Of maak je vlees eens heel anders klaar, bijvoorbeeld met de ‘dry rub’ methode. Hierbij masseer je kruiden vooraf (dus droog) in. Hierdoor wordt de smaak nog intenser.

De keuze voor wat er op de grill gaat liggen, hangt natuurlijk af van de gasten. Inventariseer dus vooraf naar eventuele dieetwensen, zodat iedereen kan meegenieten. Als er gasten bij zijn die vegetarisch eten, dan wil je hen ook wat lekkers serveren. Dit hoeft niet per se een vleesvervanger te zijn. Wat dacht je van gepofte aardappelen, een gegrilde maïskolf of een groentespies met halloumi? Zorg sowieso voor voldoende bijgerechten, zoals salades en stokbrood met verschillende smeersels.

Voorbereid op het weer

Bijna niets is zo onvoorspelbaar als het Hollandse weer. De ene week vallen de mussen van het dak en de andere week kan je je regenjas dagelijks aantrekken. Houd daarom de weersvoorspelling goed in de gaten of het droog blijft. Toch hoeft regen niet per se een domper te zijn. Gebruik een deksel en zet de grill bij een overkapping, zodat je gerust kan grillen.

Blijft het droog maar laat de zon het afweten? Overweeg dan om een terrasheater te gebruiken. Dit werkt het beste als de ruimte enigszins is afgesloten. Een vuurkorf doet het ook altijd goed. Of maak het gezellig met dekentjes, kaarsen en kussens. Uiteindelijk is bij het barbecueën de sfeer het allerbelangrijkste!