Houten Jaloezieën de raamdecoratie trend van 2020!


Ben je op zoek naar een raamdecoratie die sfeervol is en en die een warme uitstraling heeft? Een raamdecoratie die redelijk exclusief is en bovendien functioneel? Overweeg dan om te kiezen voor houten jaloezieën. Deze horizontale jaloezieën zijn leverbaar in verschillende lamel breedtes, diverse kleuren en in diverse manieren van afwerking. 

Een van speciaal hout gemaakte raamdecoratie 

Voor het vervaardigen van houten jaloezieën wordt speciaal hout gebruikt. Waarom? Omdat het hout dat gebruikt wordt licht moet zijn en bovendien bestand moet zijn tegen temperatuurschommelingen. De houten jaloezieën mogen immers niet kromtrekken. 

De lamellen van een houten jaloezie 

Bedenk dat hout een natuurproduct is. Hout blijft dus altijd weken. Daarom moeten de horizontale lamellen voldoen aan hoge eisen. Ze moeten dun zijn. Bovendien moeten ze stabiel recht blijven. De lamellen moeten bestand zijn tegen warmte en tegen een droge of juist vochtige omgeving. Deze omstandigheden mogen dus geen negatief effect hebben op de in diverse breedtes leverbare lamellen. Gangbare lamelbreedtes zijn 35, 50 en 65 mm. De bredere lamellen worden vooral gebruikt voor grotere raamoppervlaktes. 

De afwerking van de lamellen 

Hoe maak je van de lamellen een sfeervolle raamdecoratie? Je kunt de natuurlijke uitstraling van het materiaal waarvan deze raamdecoratie is gemaakt accentueren. Dat doe je bijvoorbeeld door speciale uv-licht bestendige lakken te gebruiken. Met deze lakken kun je bijvoorbeeld de nerf van het hout accentueren. Je kunt matte transparante lakken gebruiken. Bij het gebruiken van lakken met een bepaalde kleur kan er ook gekozen worden voor hoogglans. 

Het optrekken van de lamellen 

Hoe worden bij deze raamdecoratie de lamellen opgetrokken? Met een ladder-koord. Je kunt de jaloezieën desgewenst voorzien van een ladder-band. Door de verschillende breedtes en kleuren van deze banden kun je het geheel een persoonlijk tintje geven. Je kunt voor de bovenbak kiezen voor een gesloten bak. De in metaal of hout uitgevoerde bovenbak kan dezelfde kleur hebben als de lamellen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere kleur. Een andere mogelijkheid is om de bovenbak weg te laten. In dat geval is het optrek-mechanisme dus niet weggewerkt. Het optrek-mechanisme is dan bewust goed te zien. 

De bediening van houten jaloezieën 

Hoe worden houten jaloezieën bediend? Doorgaans worden ze bediend door middel van een koord of ketting. Elektrische bediening is ook mogelijk. Het kantelen, optrekken en neerhalen van de jaloezieën is dan geautomatiseerd. Bediening via een afstandsbediening of via een App op je smartphone behoort ook de mogelijkheden.