Zo weet jij of je een hoortoestel nodig hebt


Tegenwoordig worden we allemaal steeds meer gewaarschuwd voor de gevaren van harde geluiden. Wanneer gehoor verdwijnt komt het niet meer terug. Daarom staan in bijna elke uitgaansgelegenheid (clubs, concerten, vrijwel alles wat veel decibels produceert) apparaten waar je oordoppen kunt vinden. Zelfs de volumebalk op je telefoon kan rood keluren wanneer je oortjes draait en het volume op een gevaarlijk niveau staat volgens de EU-volumebegrenzing. Gehoorverlies kan echter ook komen door andere zaken, zoals ouderdom of een aangeboren gehoorbeschadiging. Maar wanneer weet je of je een hoortoestel nodig hebt? Je leest het hier.

Hoor je aan allebei de oren wel evenveel?

Binauraal horen, een bekende term onder audiciens, betekent dat je met beide oren kunt horen. En dat is belangrijker dan je denkt. Het is voor je hersenen namelijk een belangrijke indicator bij het bepalen van een richting of ruimte. Mensen met twee goed werkende oren, kunnen bij het horen van een geluid direct plaatsen uit welke richting dit komt. Je merkt namelijk direct welk oor de geluidsgolven eerder bereiken, dus het moet dan wel van die kant komen. Wanneer je niet meer goed kunt plaatsen uit welke richting een bepaald geluid komt, dan kan het heel goed zijn dat je oren niet functioneren zoals het zou moeten. Het is dan belangrijk dat je in ieder geval aan één oor een gehoorapparaat plaatst.

Wat is een hoortoestel precies?

Eigenlijk werkt een hoortoestel als een klein luidsprekertje in je oor, wat al het geluid wat binnenkomt versterkt. Je kunt dit in de vorm van een soort slangetje krijgen, die vanachter je oor de oorschelp in gaat (deze vorm is het meest gebruikelijk), maar ook als een soort klein oordopje wat zich direct in je oorschelp bevindt. Het is zinvol om een hoortoestel aan te schaffen als je gehoor met meer dan 35 decibel is gedaald. Om dit vast te stellen moet je eerst een gehoortest doen, bij een audicien. Dat kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk bij oogvoororen.nl.

Ter vergelijking; een stille bibliotheek zit vaak rond de 30, een rustige woonbuurt of zacht geroezemoes in de klas is ongeveer 40dB (voor meer uitleg over decibels kun je hier een kijkje nemen). Als je deze dingen dus niet meer hoort, is het goed om een audicien te bezoeken. Ben je jonger dan 67 jaar? Dan heb je eerst een verwijzing van een kno- of huisarts nodig. Voor personen boven de 67 jaar geldt dit niet.