Affiniteit betekenis uitgelegd + voorbeelden


Je kent het wel; van die woorden waarvan je ongeveer weet wat ze betekenen, maar als iemand je vraagt om de definitie te geven, sta je toch met een mond vol tanden. Vervelend, want je weet wel ongeveer wat het woord betekent. Een voorbeeld van zo’n woord is affiniteit. In deze blog leggen wij je uit, wat het woord precies betekent en geven we voorbeelden.

De definitie van affiniteit

We beginnen met de definitie van het woord, zoals die omschreven staat in de van Dale:

Affiniteit (de; v; meervoud: affiniteiten) ‘verwantschap in geestelijk opzicht: affiniteit hebben met’

Affiniteit wordt dus ook wel verwantschap of aantrekkingskracht genoemd. Je kan affiniteit voelen voor iemand anders, voor een kunstenaar of zelfs voor een bepaalde sector. Misschien heb je wel eens iemand horen zeggen: ‘Ik heb veel affiniteit met kunst’. Affiniteit ontstaat omdat mensen zich met elkaar of iets kunnen identificeren. Er is dan sprake van een gevoel van verwantschap of onderlinge verbondenheid.

Andere betekenissen van affiniteit

Verwantschap of onderlinge verbondenheid is de beschrijving van affiniteit in de menswetenschap. Dit is waarschijnlijk hoe de meeste van ons het woord affiniteit kennen. Maar er zijn nog veel meer velden waarin het woord affiniteit gebruikt wordt. Het woord affiniteit wordt in verschillende beroepenvelden gebruikt, hierdoor kan het ook een andere betekenis hebben.

 • Zo heeft het in de medische wereld de volgende betekenis: de voorkeur van een ziekteverwekker om in een bepaald orgaan te gaan zitten.
 • Biochemie en farmacologie is affiniteit een sterkte van een binding tussen een eiwit en een ligand.
 • Er bestaat ook een chemische of natuurkundige affiniteit. Dit is een aantrekking die bij de aanraking van twee verschillende stoffen optreedt. Deze bijzondere aantrekking en verwantschap van stoffen, zijn vaak onverklaarbare verschijnselen, waarbij stoffen zich samen mengen. Krijt wordt bijvoorbeeld door azijn geheel opgelost, maar gooi je er vervolgens zuiver loogzout bij dan zinkt het krijt naar de bodem en blijft het droog en heel.
 • In de juridische wereld heeft affiniteit altijd te maken met personen- en familierecht, aanverwantschap en zwagerschap.
 • Bij scheikunde wordt het woord affiniteitschromatografie gebruikt. Dit is een methode om stoffen van elkaar te scheiden.
 • Als laatste komt het woord affiniteit ook voor in de taalkunde. Een affiniteit tussen talen betekent dat ze een historische relatie hebben, dezelfde geografische ligging of dezelfde economische banden.

Voorbeelden

Ben jij heel erg fan van bijvoorbeeld Billy Eilish? Zou je soms wel wat meer op je idool willen lijken? Of zou je willen dat je bepaalde eigenschappen ook hebt? Dan betekent dat je affiniteit voelt met je idool. Dit komt doordat jouw idool waarschijnlijk eigenschappen heeft die jij ook nastreeft of aantrekkelijk vindt. Daarnaast kan affiniteit zich ook uiten in trouw, bijvoorbeeld in een kleine gemeenschap. Meestal is trouw in kleine gemeenschappen erg belangrijk, voornamelijk uit angst voor verstoting. In de middeleeuwen speelde trouw ook een belangrijke rol. In ruil voor bescherming waren onderdanen trouw aan de koning en adel. Ook bedrijven gebruiken affiniteit in de vorm van trouw om klanten aan zich te binden. Dit doen ze doormiddel van reclames. Met deze reclames willen ze dat de consument affiniteit krijgt met het product, waardoor ze het gaan aanschaffen.

Affiniteit in vacature

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? In veel vacatures vragen ze hetzelfde; namelijk of je affiniteit hebt met iets. Zie je de volgende zinnen tijdens je zoektocht vaak voorbijkomen?

 • ‘Voor verschillende bedrijven in de regio Eindhoven zoeken wij medewerkers die affiniteit hebben met de juridische sector.’
 • ‘Affiniteit met IT? Wij zoeken een parttime data engineer in Zwolle’
 • ‘Wij zoeken een verhalenverteller met online affiniteit.’
 • ‘Gezocht: systeembeheerder met media/gaming affiniteit.’
 • ‘Iemand met affiniteit gezocht voor kunst en cultuur.’

Wat betekent affiniteit nou precies in deze vacatures? Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, zoek je natuurlijk vaak in de richting waarin jij geïnteresseerd bent. Die interesse die jij in een bepaald vakgebied hebt, is affiniteit. Of ook wel ‘verwantschap in geestelijk opzicht’. Een bedrijf bedoelt dus met affiniteit dat je interesse moet hebben in een bepaald onderwerp en er ook al wat vanaf moet weten. Als er alleen staat ‘affiniteit’ is het niet altijd nodig dat je er een opleiding in hebt gedaan. Mocht dit wel nodig zijn, staat dit vaak expliciet in de vacature vermeldt. Het bedrijf verwacht dus van jou dat bijvoorbeeld de IT wereld niet helemaal nieuw voor je is. Jij moet op een vanzelfsprekende en natuurlijke wijze op je gemak zijn met bijvoorbeeld IT gerelateerde zaken. Wat ook vaak vermeldt staat in een vacature is dat het bedrijf verwacht dat je affiniteit met de doelgroep hebt. Dat betekent dat je goed snapt wie de doelgroep is en dat je je hiermee kunt identificeren. Als je dit kan, zorgt het ervoor dat het bedrijf beter aan de wensen van zijn doelgroep kan voldoen. Het is daarom ook aan te raden om het woord affiniteit in je motivatiebrief te gebruiken. Beschrijf waar jouw interesses liggen en hoe deze overeenkomen met de wensen van het bedrijf.

Synoniemen

Elk woord heeft synoniemen. Dit zijn woorden die er erg op lijken en bijna dezelfde betekenis hebben. Deze woorden kan je vaak in plaats van een ander woord gebruiken. Voorbeelden zijn hollen/rennen, bureau/schrijftafel. Ook affiniteit heeft meerdere synoniemen. Misschien heb je van de meeste woorden wel eens gehoord, of gebruik je ze zelf. Hieronder een lijstje met synoniemen voor het woord affiniteit:

 1. Aantrekkingskracht
 2. Maagschap
 3. Verwantschap
 4. Zwagerschap
 5. Binding
 6. Samenhang
 7. Verbondenheid
 8. Sympathie