Beperkt casco autoverzekering: betekenis + uitleg


Wanneer je een autoverzekering af gaat sluiten, heb je meestal de keuze uit verschillende soorten. WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), WA + beperkt casco of all risk. Maar wat is het verschil tussen deze soorten? En vooral: wat is beperkt casco nu precies?

WA en all risk

Voor WA weten de meeste mensen wel dat je hiermee alleen verzekerd bent voor schade die jij met jouw auto aan anderen toebrengt bij bijvoorbeeld een ongeluk. De naam verraadt al dat je wettelijk verplicht bent om minimaal deze verzekering te nemen wanneer je een auto hebt.

All risk, ook wel WA + volledig casco genoemd, is voor de meesten ook wel duidelijk: hiermee ben je in principe verzekerd voor alle schade die je met je auto maakt, ook voor schade aan je eigen auto.

Lees hier meer als je wil weten wat een autoverzekering voor jou zou kosten.

Wat is beperkt casco?

Tussen WA en all risk zit meestal nog een variant: beperkt casco. Deze wordt ook vaak aangeduid als WA + beperkt casco, om duidelijk te maken dat de verplichte Wettelijke Aansprakelijkheid ook is inbegrepen. Dit is namelijk de basis van elke autoverzekering.

Beperkt casco betekent in het geval van een autoverzekering dat je verzekerd bent voor WA én voor schade aan je eigen auto die is ontstaan buiten jouw schuld om. Een casco verzekering biedt over het algemeen dekking voor deze soorten schade:

  • door inbraak, diefstal en/of joyriding, mits je auto op slot zit en je sleutels niet in de auto lagen;
  • ruitschade;
  • door natuurgeweld zoals storm, hagel, brand of overstroming;
  • veroorzaakt door wilde dieren (denk aan een aanrijding met een hert of vogel).

Schade aan jezelf of jouw goederen in en om de auto zijn niet verzekerd met een casco verzekering en schade die door eigen toedoen is veroorzaakt aan jouw auto, is niet meeverzekerd. Dit valt onder de all risk verzekering.

Let er ook op dat de meeste verzekeraars ook een aantal voorwaarden hanteren voor het uitkeren na een eventuele schade. Denk bijvoorbeeld aan de vereiste van een alarmsysteem bij bepaalde (veel gestolen) auto’s en een uitsluiting van betalen van schade bij gebruik van alcohol of drugs.

Wanneer kies je voor beperkt casco?

Wanneer je een verzekering wil afsluiten, of verzekeringen gaat vergelijken, zie je vaak dat de keuze voor een bepaalde soort verzekering geadviseerd wordt aan de hand van de leeftijd van de auto. Voor een auto tot 6 jaar oud wordt aangeraden om deze all risk te verzekeren, van 6 tot 10 jaar is dat WA + beperkt casco en ouder dan 10 jaar betekent een advies voor enkel WA.

Deze leeftijden staan niet vast maar zijn wel een goede indicatie. Uiteindelijk is het aan jou zelf om te bepalen hoe je je auto wil verzekeren. Bij oudere auto’s is all risk vaak ongunstig omdat dit het duurste pakket is en de dagwaarde van de auto vaak laag is. Maar heb jij een speciale, maar wel oudere, auto, dan kan een all risk alsnog een goed idee zijn. Terwijl je misschien bij een kleine auto eerder kiest voor een goedkopere verzekering, omdat je eventuele vervanging gemakkelijk zelf kunt betalen. Ook speelt mee hoe belangrijk de auto als vervoer voor jou is.