Tips voor een gezonde levensstijl en lagere zorgpremie
Door de jaren heen zijn zorgverzekeringen steeds duurder geworden. Afhankelijk van het type verzekering en de verzekeraar zorgt een ‘normale’ zorgverzekering maandelijks al snel voor een kostenpost van zo’n 100 euro. Maar hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans dat je iets komt te mankeren en (dus ook) hoe lager je gemaakte zorgkosten. Een gezonde leefstijl loont voor jezelf én voorkomt sterke verhogingen van de premies. Gelukkig leven we in Nederland steeds gezonder.
Sporten
Nederland is een echt krachtsport land, want volgens de meest recente cijfers doet 21% van de Nederlanders aan fitness. Dit komt grofweg neer op ruim 3 miljoen Nederlanders in de leefstijdscategorie tussen de 12 en 79 jaar.
Daarnaast zijn ook andere sporten populair, zoals voetbal, wandelen of hardlopen. Maar ondanks het gegeven dat sport bedoeld is om te ontspannen en fit te blijven, sluipt een blessure er soms snel in. Ben jij ook een fanatieke sporter? Neem dan fysiotherapie altijd mee als je zorgverzekeringen vergelijkt.
Stop met roken en drink met mate
Rook je en wil je werken aan een gezondere levensstijl? Dan is stoppen met roken de belangrijkste stap. Zorgverzekeraars bieden zogenoemde ‘stoppen met roken trajecten’ aan. Voorheen werd hiervoor eigen risico in rekening gebracht. Sinds 1 januari 2020 is dit echter afgeschaft.
Vanuit je zorgverzekering krijg je dus gewoon een volledige vergoeding als je wilt stoppen met roken. Wel zijn er voorwaarden aan verbonden. Check dus altijd onder welke voorwaarden jouw zorgverzekering het precies dekt. Ook kunnen er bijkomende kosten zijn die voor eigen rekening komen, zoals een e-sigaret, acupunctuur of zelfhulpboeken. Echter: er zijn ook verzekeraars die aanvullende pakketten bieden voor meerdere soorten behandelingen. Dit zijn alleen vaak niet de goedkoopste zorgverzekeringen.
Drink je met regelmaat en lukt het je niet om te matigen? Dan is het advies altijd om hulp te zoeken. De huisarts is doorgaans het eerste adres voor hulp. In sommige gevallen kan de huisarts je helpen. Is dit het geval? Dan betaal je geen eigen risico.
De dokter kan je ook doorverwijzen naar een psychologische zorgverlener. In dit geval is het raadzaam na te gaan of je zorgverzekeraar een samenwerking heeft met de betreffende kliniek of organisatie. Check je dit niet en blijkt er geen sprake van een onderling contract? Dan kan het zo zijn dat je zelf voor (een deel van) de kosten moet opdraaien. Daarom is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van je zorgverzekering.
Vanuit je zorgverzekering werken aan een gezonde levensstijl
De kans is aanwezig dat je vanuit je basisverzekering in aanmerking komt voor leefstijlprogramma’s. Deze programma’s worden bij bepaalde omstandigheden vergoed, bijvoorbeeld bij overgewicht. Dit geldt niet alleen voor afvallen, maar bijvoorbeeld ook bij beter omgaan met voeding.
Ook voor hulp en advies op het gebied van bewegen kunnen leefstijlprogramma’s uitkomst bieden. Als je gezonder wilt leven en je aan de voorwaarden van je verzekeraar voldoet, zou het zonde zijn om er geen gebruik van te maken. Je hebt er immers gewoon recht op.