Zwaarlijvigheid: dit zijn de risico die je extra loopt


Stiekem weet je wel of je een kilootje te veel hebt. En nu is een kilootje natuurlijk niet zo erg. Maar een kilootje wordt als snel wat meer. En die meer kilo’s die jij te veel met je mee moet dragen, zorgt ervoor dat je extra risico loopt. Wat die risico’s zijn vertellen we je in deze blog. Lees jij mee wat zwaarlijvigheid voor je lichaam betekent?

Wanneer je te zwaar bent, wordt dit obesitas genoemd. Tussen 1975 en 2016 is het aantal mensen die te zwaar zijn bijna drie keer zoveel geworden. Waar in de jaren 70 nog één op de drie Nederland te zwaar waren, is dat nu de helft. Conclusie? We worden met ze allen veel te zwaar. Er zijn producten die je kunnen helpen om af te vallen, denk aan xenical. Maar het is belangrijk dat je weet waar het vandaan komt. Overgewicht komt door drie belangrijke punten.

  1. We bewegen veel minder dan vroeger.
  2. Kijken meer televisie dan vroeger.
  3. Ongezond eten is goedkoper.
  4. Het eten dat we eten is vaak te zout, te vet en heeft te weinig vezels, vitamines en mineralen.

Meer risico’s

Als je te zwaar bent, betekent dit dat je meer risico’s gaat lopen. Hierdoor zijn er een aantal gezondheidsproblemen ontstaan. Als je te zwaar bent, loopt je groot risico op diabetes type 2. Maar er zijn nog meer risico’s. Denk aan kans op ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, kanker en hartfalen. Allemaal narigheid die komt doordat we te zwaar worden. Mannen die te dik zijn, hebben ook nog eens een grotere kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat vet bij hun meer om de buik zit dan bij vrouwen. En voor iedereen geldt: hoe zwaarder je bent, hoe meer risico je loopt.

Maar er is een kleine nuance aan te brengen Want wanneer je te zwaar bent, ongezond eet en niet beweegt ben je ongezond. Maar je kunt ook gezond zijn en overgewicht hebben. Wanneer je te zwaar bent maar wel regelmatig beweegt, gebalanceerd eet en gezond probeert te leven, heb je minder kans op de risico’s die we hierboven hebben beschreven.

Wil je écht helemaal gezond worden?

Dan zal je gewicht moeten verliezen. Bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen en goed te eten. Of voor een korte periode diëten. Want een leven lang diëten is ook weer ongezond.