Wat is 5G en wat betekent dat voor onze toekomst?


Technologie speelt al tijden een immens grote rol in een heleboel aspecten van onze samenleving. Juist omdat we in een continu veranderende maatschappij leven, streeft men op dit gebied voortdurend naar verbetering en vernieuwing.

Wie de laatste maanden het nieuws heeft gevolgd werd zo nu en dan geconfronteerd met berichten afkomstig van telecomproviders over het uitrollen van het veelbesproken 5G-netwerk in Nederland, het nieuwste snufje technologie. Kennis is macht, nietwaar? Omdat er op sociale media nogal veel discussie is ontstaan tussen voor- en tegenstanders van de plannen, gebruiken we dit artikel om meer informatie te verstrekken over de opvolger van 4G.

Wat is 5G precies?

De letterlijke betekenis luidt: De vijfde generatie mobiele netwerken. Waarom alleen de letter ‘G’ is afgekort? Geen idee, het ziet er in ieder geval professioneler uit dan bijvoorbeeld 5GMB.

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is in het bezit van een mobiel apparaat zoals een smartphone, tablet of laptop. Een dergelijk hebbedingetje is eigenlijk alleen leuk als je er daadwerkelijk iets mee kunt, waarmee we uiteraard doelen op het gebruik van (snel) internet.

Door het ontwikkelen van 5G zijn telecomproviders in staat een snellere en betrouwbaardere verbinding aan te leveren dan nu met het huidige 4G-netwerk het geval is. In technische termen houdt dit in dat de gegevensdoorvoer (dataoverdracht) opgeschaald wordt en er minder latentie (vertraging) optreed.

Hoe bereid je je voor op de verandering naar 5G?

Nu je weet wat 5G is, kunnen we de huidige en toekomstige verbinding met elkaar vergelijken. Het is in ieder geval zo dat 5G uiteindelijk 10 tot 100 keer sneller zal functioneren dan 4G.

Met zulke hoge snelheden zal het dan ook niet lang duren voordat we snellere telefoons en laptops gaan verwachten. Want wees nu eerlijk, wat heb je nu aan snel internet als je laptop niet met deze snelheden overweg kan? We verwachten binnen twee jaar al een drie keer sneller internet.

Het grote voordeel van 5G is dat behalve de snelheid ook het bereik flink wordt verbeterd. Zo kun je voortaan dus ook gewoon over snel internet beschikken in je favoriete koffiezaak. Er zijn op dit moment al telefoons en laptops op de markt die 5G ondersteunen. Het meest recente product is de iPhone 12.

Als je je al wilt voorbereiden op de komst van 5G of zelfs als één van de eersten in Nederland supersnel 5G internet wilt gebruiken is dat dus al mogelijk. We raden je trouwens wel aan om bij de aanschaf van een nieuwe laptop of je nieuwe iPhone een verzekering hiervoor af te sluiten. Wel zo handig als je bijvoorbeeld je hete cappuccino over je nieuwe toestel kiepert. Hier worden al jouw vragen over laptopverzekeringen beantwoord zodat je precies weet hoe zo’n verzekering werkt.

Een derde verbetering van 5G ten opzichte van 4G is trouwens het optimaliseren van de vertraging tussen verzender en ontvanger. Dit is voornamelijk interessant voor de zakelijke sector. Als we een voorbeeld moeten geven, denk dan eens aan de techniek die gebruikt wordt bij een zelfrijdende auto.

De verschillen tussen 4G en 5G

Nu je weet wat 5G is, kunnen we de huidige en toekomstige verbinding met elkaar vergelijken. Het is in ieder geval zo dat 5G uiteindelijk 10 tot 100 keer sneller zal functioneren dan 4G.

Enorm frustrerend is vaak dat je op sommige plaatsen, zoals bijvoorbeeld een voetbalstadion dat is volgepakt met 50.000 mensen of een concert, last kunt hebben van niet of nauwelijks werkend internet. Door de implementatie van 5G wordt de netwerk-capaciteit vergroot, waardoor je hier minder snel last van zult hebben.

Een derde verbetering is het optimaliseren van de vertraging tussen verzender en ontvanger. Dit is voornamelijk interessant voor de zakelijke sector. Als we een voorbeeld moeten geven, denk dan eens aan de techniek die gebruikt wordt bij een zelfrijdende auto.

Concreet betekent dit dus?

Dat je internet uiteindelijk veel sneller wordt. We schrijven ‘wordt’ omdat je tussen 2020 en 2022 niet heel veel verbetering zult merken qua down- en uploadsnelheid.

Op 29 juni van dit jaar heeft er een frequentieveiling plaatsgevonden waarbij de nieuwe vergunningen voor de 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz banden zijn afgegeven. Deze frequenties kunnen 5G aan. De eerste twee banden zijn per ommegaande inzetbaar. De vergunningen voor de 2100MHz-band lopen pas af op 1 januari 2021 en kunnen na een korte pauze weer in gebruik worden genomen.

De door de Europese Unie als meest geschikt bevonden 3500 MHz banden, staan op de planning voor 2022. Dat heeft als voornaamste oorzaak dat de Nederlandse inlichtingendiensten momenteel gebruik maken van deze banden inzake afluisterpraktijken. Het vermoeden rijst dat zij zich in de toekomst zullen vestigen buiten onze landsgrenzen, maar dat terzijde.

Dan is er tot slot nog de 26 GHz band, waarmee extreem hoge snelheden kunnen worden behaald op een korte afstand van enkele meters. Op dit moment is het echter nog niet duidelijk of en wanneer deze band landelijk geveild gaat worden.

Waarom nu al een 5G apparaat aanschaffen?

Laten we vooropstellen dat het geen must is, maar wel een aankoop waarmee je jezelf klaarstoomt voor de toekomst. Deze gedachte komt voor uit het feit dat bijvoorbeeld Vodafone (tevens de enige provider die 5G geactiveerd heeft) al halverwege is wat betreft het uitrollen van het netwerk. Ja, dat betekent inderdaad dat er momenteel nog geen landelijke dekking is. Of dat als rampzalig omschreven kan worden? Hierboven heb je kunnen lezen dat de verschillen nog niet bepaald levensgroot zijn, waarop we dus ‘nee’ kunnen antwoorden.

Je kunt twee vliegen in één klap slaan als je een contract afsluit ( of een verlenging aanvraagt) met een toestel dat 5G ondersteuning biedt, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20.  Daarbij moet worden opgemerkt dat sommige toestellen die  hardwarematig ready zijn, te maken hebben met een benodigde software update. Het is per toestel afhankelijk wanneer dat mogelijk is.