Afplakken van de camera je laptop – zin of onzin?
De directeur van de FBI doet het, evenals Facebook-baas Mark Zuckerberg en klokkenluider Edward Snowden: allemaal plakken ze de camera op hun laptops af. Reden is dat mensen je via die camera kunnen bekijken, zonder dat jij het door hebt. Maar is het afplakken van de camera eigenlijk wel nodig of is het stiekem een beetje onzin?
Gluren
Het korte antwoord is: Nee, het is geen onzin. Klokkenluider en voormalig NSA-werknemer Edward Snowden vertelde ons in 2013 dat de NSA en diverse andere inlichtingendiensten de mogelijkheid hebben om onze webcams te hacken.
Dit betekent dat de NSA je webcam aan kan zetten, zonder dat jij het door hebt. Er gaat geen lampje branden, en er komt geen pop-up-notificatie of een andere waarschuwing. Vervolgens kan de inlichtingendienst je bekijken door de camera, zonder dat jij het door hebt. En hoewel de waarschuwing al een paar jaar oud is, is dit allemaal nog steeds mogelijk.
Bovendien is de kans groot dat als de NSA dit kan, een hacker dit ook kan. Dus een kwaadwillende kan je ook bekijken terwijl jij met je alledaagse dingen bezig bent.
‘Ik heb niets te verbergen’
‘Wat maakt mij dat nu uit?’, zul je misschien denken. ‘Ik heb toch niets te verbergen, op een rommelige kamer na?’ Dat denk je misschien, totdat er misbruik wordt gemaakt van alle beelden die een hacker of de inlichtingendienst in handen heeft gekregen.
Hoe vaak loop je bijvoorbeeld naakt door je slaapkamer als je je aan het omkleden bent? Als je laptop open staat, kan iemand door je camera meekijken en jou ook naakt zien rondlopen. Diegene kan daar foto’s en filmpjes van maken en die over sociale media verspreiden of je proberen af te persen door te dreigen de beelden te verspreiden.
Hackers kunnen bovendien ook livestreams opzetten van diverse gehackte webcams, waaronder die van jou. Dan kan de hele wereld live kijken hoe jij je broek ’s ochtends aantrekt. En zo verander je ongewenst en veelal onbewust in kijkvoer voor onbekende mensen. En mochten je kinderen onbewust naakt in beeld verschijnen, dan geldt dat dus ook voor hen.
De oplossing
Misschien heb je dus niets vreselijks te verbergen, maar er zijn talloze manieren waarop het hacken van je webcam toch vervelend kan worden. Het is dus zeker geen paranoïde handeling om iets over de camera heen te willen doen. Het afplakken van de camera op je laptop is een eenvoudige manier om dit te voorkomen.
Dat kun je op diverse manieren doen. Je kunt een stukje ondoorzichtig tape pakken en het over de camera heen plakken. Een andere optie is een speciaal schuifje aanschaffen voor je camera. Gebruik je de camera niet, dan doe je het schuifje dicht. Gebruik je hem wel, bijvoorbeeld tijdens het videobellen met vrienden of familie, dan doe je hem weer open.
Dit soort schuifjes zijn voor weinig geld aan te schaffen op diverse plekken. Zo is er de Spyslide, een schuifje van Nederlandse makelij, die je voor 10 euro kunt kopen. Maar als je op Google zoekt naar ‘laptop schuifje’ vind je nog talloze andere opties.
Andere beveiligingstips
Verder is het goed om je laptop dicht te doen als je deze niet gebruikt. De camera ligt dan op je toetsenbord en een potentiële indringer kan dan dus niets zien.
Ook wil je al je software en je besturingssysteem – bijvoorbeeld Windows of macOS – updaten wanneer dit mogelijk is. Met updates worden beveiligingslekken gedicht en is het voor hackers moeilijker om binnen te dringen in je laptop. Open ook nooit linkjes en bijlagen in e-mails van afzenders die je niet kent of vertrouwt.
Houd deze principes overigens niet alleen aan op je laptop, maar ook voor je andere slimme apparaten. Op je smartphone en tablet zit immers ook een camera die gehackt kan worden. Door zelf de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen, maak je de kans op hacken een stuk kleiner. En ja, ook voor deze apparaten zijn schuifjes voor de camera te koop.