Elke kust heeft Duinen


In Nederland hebben we duinen. Dan moet het toch zo zijn dat elke kust met duinen beschermt wordt?

Ben je wel eens in het buitenland op vakantie geweest aan de kust? Misschien is het je dan opgevallen dat niet ieder land aan zee duinen heeft. Voor de vorming van duinen moeten een aantal dingen aanwezig zijn:

Grote hopen zand

Duinen zijn grote hopen zand. Om duinen te maken heb je dus zand nodig. Dat zand moet ergens vandaan komen. Bij goede golven en een zanderige zeebodem wordt het zand door de zee naar het strand gebracht.

Wind

Wind is ook belangrijk. Als je op een winderige dag op het strand loopt voel je de zandkorrels in je gezicht prikken. De wind neemt het zand mee tot een plek waar minder wind is, voor een boom bijvoorbeeld. Zo ontstaat er een bergje zand.

Plantengroei

Om dit bergje te laten groeien tot een echte duin is nog iets nodig voor de stevigheid: plantengroei. Zonder planten kan de wind het bergje zand namelijk net zo snel weer wegblazen. Sterke planten zoals helmgras houden met hun lange wortels het zand op hun plek. Zo kan het duin groeien. Maar het kan eeuwen duren voor een duin zo sterk is dat hij de zee tegen kan houden!

Wist je dat..

duinen niet alleen aan de kust ontstaan? Er zijn ook duinen in de Sahara en zelfs op Mars! Omdat hier geen planten groeien blijven de duinen daar alleen niet op hun plek