Beter slapen? Zorg voor de juiste slaapomgeving


Goed slapen begint met een goede omgeving. Maar hoe ziet de juiste slaapomgeving er eigenlijk uit? Betekent dat dat je je slaapkamer zo saai mogelijk moet maken, of kun je er wel wat kleur in verwerken?

Zorg voor een goede basis

Voor de inrichting van de slaapkamer ter sprake komt, moet eerst de basis goed in orde zijn. Een goede slaapkamer is goed geventileerd, zodat er altijd voldoende frisse lucht is. Dat betekent overdag een paar uurtjes flink luchten, maar ook ’s nachts zorgen voor de aanvoer van verse lucht. Een raam op een kier kan een goede optie zijn, maar ventilatieroosters kunnen ook al veel betekenen. Houd deze, als ze aanwezig zijn, dus altijd open.

Ook de juiste temperatuur is van groot belang. In een te warme kamer slaapt het niet lekker. Laat de verwarming dus liever uit, hierdoor wordt het al snel te warm. Is het in de winter erg koud, dan kun je ervoor kiezen om de kamer overdag en aan het begin van de avond wat te verwarmen, zodat deze nooit ijskoud is als je naar bed gaat. Lopen in de zomer de temperaturen erg op, dan kan een airco deze verlagen. Een ventilator laat niet de lucht, maar wel jou een beetje afkoelen en kan ook een goede keuze zijn.

Daarnaast is ook de hoeveelheid licht die in je kamer aanwezig is een factor. Je hersenen zijn niet gewend te slapen als er veel licht door je ogen naar binnen komt. Zorg dus voor goede gordijnen en eventueel een rolluik om het licht van buiten niet naar binnen te laten komen.

Een prettige inrichting

Is de basis in orde, dan kun je met de inrichting van de slaapkamer aan de slag. Waar het niet per se nodig is dat deze heel saai en neutraal is, is het wel van belang dat deze rustig is en geen onnodige prikkels oproept voor het slapengaan. Zorg dus voor een goed opgeruimde kamer, zonder rondslingerende spullen of stapels wasgoed die je nog op moet ruimen. Het laatste dat je wilt zien voor je je ogen sluit is niet een stapel werk die nog op je ligt te wachten.

Ben je erg gevoelig voor prikkels, kies dan voor een zo neutraal en rustig mogelijke inrichting. Een mooi wit dekbedovertrek in een verder rustige kamer zorgen ervoor dat je op je kalmst bent als je je bed in stap. Ben je iemand die juist wat vrolijkheid en kleur kan gebruiken, kies dan voor kleuren en patronen waar je echt blij van wordt. Behang niet je hele kamer ermee, dat kan te druk worden, maar kies bijvoorbeeld voor een kleurrijk Oilily dekbedovertrek. Zo stap je gegarandeerd blij je bed in én weer uit, zodat de dag ook meteen weer goed begint.