Zó zorg je goed voor jezelf tijdens je thuiswerkdag


Werk je (vaak) vanuit huis? Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens zo’n werkdag! Dit moet je thuis immers helemaal zelf doen: een baas of collega kijkt hier minder naar je om. Anders dan op kantoor, slaan we tijdens de thuiswerkdag regelmatig pauzes over. Dat is eigenlijk een no go. Met deze tips zorg je goed voor jezelf tijdens het thuiswerken!

Start met koffie en ontbijt

Een goed begin is het halve werk. Sla je koffie en ontbijt dus niet over, maar start hier juist mee. Kruip niet vijf minuten voor aanvang van de werkdag je bed uit, maar neem hier een uur of een half uur de tijd voor. Een goede kop koffie geeft je direct energie, van Segafredo bijvoorbeeld. Zo is een eventueel ochtendhumeur ook meteen als sneeuw voor de zon verdwenen. En maak een ontbijt klaar naar jouw smaak: warme havermout, yoghurt met fruit of een snee brood. We noemen maar wat!

Maak je klaar

Als je naar een externe werkplek zou gaan, zou je je aankleden en klaarmaken voor de dag. Thuis hebben we sneller de neiging om in onze pyjama te blijven zitten. Hoewel dat natuurlijk heus een keertje kan, is het niet zo’n slim idee om hier vaak voor te kiezen. Het dragen van een pyjama moet immers gekoppeld zijn aan ontspanning, niet aan een werkdag. Je kunt zelfs productiever zijn als je je klaarmaakt voor de dag, ook als je gewoon thuis blijft.

Neem pauzes

Sla de pauzes gedurende de dag niet over! De lunchpauze is de belangrijkste pauze: je moet immers iets eten tussen de middag. Maak idealiter een lekkere lunch klaar. En ga echt even weg bij je laptop, om uit je werkmodus te komen. Het is helemaal goed als je even naar buiten gaat tijdens het pauzemoment, voor een korte wandeling. Dat breekt je dag lekker op. Na de lunchpauze kun je nog eens een pauze nemen – ook dan kun je voor een wandeling kiezen, het is maar net wat het best uitkomt. En de pauze is ook een ideaal moment voor nog een kopje koffie! Geen tijd te verliezen? Kies dan voor een snelle en eenvoudige bereiding met koffiecups. Hier kun je natuurlijk de hele dag door van genieten.

Juiste bureauopstelling

Richt een comfortabele werkplek in thuis. Met name als je vaak vanuit huis werkt, is dit echt belangrijk. Je hebt bijvoorbeeld een goede stoel nodig, die de juiste ondersteuning biedt. En het bureau moet groot genoeg zijn, evenals de ideale hoogte kennen. Stel dit tot in perfectie af. Zorg dat je recht vooruit kunt kijken naar je beeldscherm toe, en dus niet voorovergebogen over een laptop hoeft te hangen. Als het lukt qua beschikbare ruimte in je woning, kun je het best in een afgesloten ruimte zitten. Hier is zo min mogelijk afleiding.

Op tijd stoppen

Stop je werkdag op de reguliere tijd. Werk dus niet door, om nog éven iets af te krijgen. Dit kan een gevaar zijn van thuiswerken, omdat je sneller in je werk blijft hangen. Maar vergeet niet: morgen is er weer een dag.