Hoe technologie de NASDAQ-100 drijft: Een overzicht van de toonaangevende bedrijven in de index"/>

Hoe technologie de NASDAQ-100 drijft: Een overzicht van de toonaangevende bedrijven in de index


De Amerikaanse aandelenindex NASDAQ is vooral interessant vanwege de internationaal actieve bedrijven. Maar wat zit er precies achter de NASDAQ 100? En hoe beïnvloeden technologiebedrijven de Amerikaanse beurs? Hier vindt u een overzicht van de grootste techbedrijven en hun beurswaarden. 

Wat is de NASDAQ 100?

In de NASDAQ 100 staan de 100 NASDAQ-bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie. Financiële bedrijven zijn uitgesloten van deze ranglijst. Hierdoor is de beurs een marktplaats voor de aandelen van de grote spelers in de technologiesector. De waarden van de NASDAQ 100 worden sinds 985 berekend en zijn gebaseerd op de indexwaarden van de onderliggende NASDAQ, die sinds 1971 bestaat. Naast technologiebedrijven zijn ook andere sectoren in de Top 100 vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld dienstverleners voor personeel en reizen en enkele energieleveranciers. 

De top 10 van bedrijven in de NASDAQ 100

Technologiebedrijven vormen de belangrijkste groep van de NASDAQ 100. Zij staan ook op de eerste tien posities van de index. Apple heeft de hoogste marktkapitalisatie. Het wordt gevolgd door Microsoft, Amazon, Meta, Alphabet, Tesla, Nvidia, PayPal, Comcast en Adobe. Deze Amerikaanse techbedrijven drukken op hun beurt fabrikanten van harde schijven en andere onderdelen van apparaten. In een wereldwijde ranglijst staat bijvoorbeeld de grootste chipfabrikant TSMC uit Taiwan in de top 15 van bedrijven. Maar laten we nu de drie grootste bedrijven in de NASDAQ 100 eens nader bekijken. 

Technologiepionier Apple

Apple houdt zich bezig met zowel hardware als software. Het bedrijf staat voor betrouwbare software verpakt in een tijdloos design. Met de introductie van de iPhone wist Apple te zegevieren over zijn concurrenten en is sindsdien een ongeslagen pionier op het gebied van smartphonetechnologie. In 2021 behaalde het bedrijf een omzet van 365.817 miljoen dollar. De omzet in hetzelfde jaar bedroeg 94.680 dollar. Dat is een aanzienlijke stijging van inkomsten en winst ten opzichte van voorgaande jaren. Geen wonder dus dat Apple door zijn jarenlange succes onbetwist op de eerste plaats van de NASDAQ 100 staat. 

Softwareoplossingen van Microsoft

Terwijl Apple-producten vooral worden gebruikt in de creatieve industrie en door particulieren, werken de meeste kantoren met software van Microsoft. Microsoft heeft ook geprobeerd hardware te ontwikkelen, maar is daarin minder succesvol geweest dan Apple. Microsoft heeft van deze fout geleerd en is nu op de bandwagon van de AI-ontwikkeling gesprongen. Microsoft is een samenwerking aangegaan met Open AI. Door samen te werken met de ontwikkelaars van CHAT GPT kan Microsoft deze AI integreren in zijn eigen kantoorprogramma’s. 2021 bedroeg de omzet 168,088 miljoen US dollar, de winst 61,271 US dollar. 

Amazon: E-commerce en cloud computing 

Amazon is het derde meest succesvolle bedrijf in de NASDAQ 100. Misschien vraagt u zich nu af wat online handel te maken heeft met technologische ontwikkelingen. Amazon is echter niet uitsluitend een handelsplatform. Het bedrijf houdt zich ook bezig met ontwikkelingen op het gebied van cloud computing. Daarom kan het ook tot de technologiereuzen worden gerekend. Het bedrijf biedt zijn cloud computing-diensten aan onder de naam Amazon Web Services. De door Amazon ontwikkelde IT-structuur wordt bijvoorbeeld gebruikt door Dropbox en Netflix. Met deze combinatie van online handel en cloud computing zal Amazon vertegenwoordigd blijven op het podium van de technologische topbedrijven. 

Mogelijke handelsstrategieën voor de NASDAQ 100

Wanneer u denkt aan de term aandelenhandel, denkt u waarschijnlijk aan het kopen van de onderliggende aandelen. Maar er zijn andere manieren om in de NASDAQ 100 te beleggen. U kunt bijvoorbeeld beleggen in beleggingsfondsen. Of u kunt handelen met ETF’s of CFD’s. U moet uw beleggingen niet lukraak kiezen, maar een bepaalde strategie volgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen swing trading, day trading en position trading. Bij swing trading is de opening van een positie bepalend. Bij day trading worden posities weer gesloten op de dag dat ze worden geopend. Bij position trading houdt u uw positie langere tijd open. Houd er rekening mee dat voor beleggingen en andere activa een bepaald belastingtarief geldt. 

Conclusie

De NASDAQ 100 volgt de 100 meest succesvolle bedrijven op de gelijknamige beurs. Opvallend is dat het vooral technologiebedrijven zijn die tot de besten behoren. De software- en hardwareontwikkelaar Apple staat veruit op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat Microsoft, en op de derde plaats Amazon. Met verschillende beleggingsvormen en handelsstrategieën biedt de NASDAQ 100 een breed scala aan beleggingsmogelijkheden.