Zo maak je jouw interieur écht persoonlijk


We zijn onze eigen woning en de sfeer die het uitstraalt, veel meer gaan waarderen. Vorig jaar zijn we massaal aan het verbouwen geslagen, dit jaar willen we de puntjes op de i zetten. Nu de woningmarkt op slot zit, zijn eventuele verhuisplannen op de achtergrond geraakt. We maken ons eigen paradijs met de middelen die we hebben. Steeds meer mensen halen hun inspiratie via internet. En als de dagen langer worden en de temperatuur langzaamaan begint te stijgen, krijgen we vanzelf de kriebels die we nodig hebben om ons huis echt gezellig te maken.

Eigen kunst en eigen foto’s

Een strak vormgegeven interieur kan bijzonder rustgevend werken. Kies je daarbij ook nog voor een mooie combinatie van pastelkleuren en warme aardetinten, dan voel je je snel helemaal op je gemak. Wil je geen persoonlijk accent aan je inrichting geven? Dit zou je kunnen doen met eigen creaties die per definitie uniek zijn en echt iets over jou vertellen. Ben je bedreven in houtsnijwerk, het bewerken van steen of het boetseren, dan geef je jouw ruimte iets unieks met je meest geslaagde beeldende kunst. Hou je van fotografie, dan geven fotolijstjes, fotocollages en uitvergrotingen, eventueel op posterformaat een mooi inkijkje in je leven. Maak foto’s van je vakanties, je familieleden of gebruik speciale foto-effecten om de mooiste macrofoto’s en landschapsfoto’s te maken. De mogelijkheden van je relatief simpele smartphonecamera zijn vaak uitgebreider dan je denkt.

Foto’s afdrukken op verschillende soorten materialen

Je kunt je foto’s uiteraard op papier laten afdrukken. Daarbij heb je de keuze uit mat fotopapier of de glanzende variant. Misschien wil je jouw foto’s extra cachet geven door te kiezen voor een ander materiaal. Wat dacht je van foto’s op canvas, aluminium of hout? Met de huidige digitale technieken is dit een peulenschil. Diverse online fotobewerkers kunnen dit snel voor je regelen. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling en unieke eigenschappen.

  • Canvas: De uitstraling van canvas is klassiek en vanwege de enigszins matte structuur krijgt je foto een vintage look. Op canvas blijven fijne details goed zichtbaar. Het is alleen wel van belang dat je een canvas fotoafdruk op de juiste plaats hangt. Veel soorten canvas zijn gevoelig voor de werking van direct zonlicht. UV-straling van de direct invallende zon kan de kleuren na verloop van tijd flets maken.
  • Aluminium: Hang je een metalen decoratie op, dan kan het metaal bij een bepaalde lichtinval gaan spiegelen. Dat is niet de bedoeling bij een foto op aluminium. Als je een foto op een aluminium plaat laat afdrukken, mag je ervanuit gaan dat het aluminium een niet-spiegelende en matte laag heeft. Is je foto erg kleurrijk, dan kun je het beste kiezen voor aluminium met een witte toplaag. Laat je een foto op geborsteld aluminium afdrukken, dan krijgt je creatie een licht doorleefde uitstraling, die erg aantrekkelijk kan zijn.
  • Hout: Ook hout is erg geschikt voor het afdrukken van foto’s. Kies voor multiplex als je een gedetailleerde foto hebt en zo min mogelijk de natuurlijke structuur van het hout terug wilt zien. Ga voor vurenhout als de structuur wel iets mag toevoegen en je bovendien een foto met een robuust karakter wilt.

Een mooie presentatie maakt je kunstwerk helemaal af

Je kunt je bedrukte foto aan de muur bevestigen met een ophangkoordje. Je hoeft alleen maar te boren en een geschikte plug en schroef aan te brengen. Kies je voor een lijst, maak dan je lijst ook zo persoonlijk mogelijk. Je kunt je fotolijst met leuke decoratiematerialen als schelpen of kralen helemaal zelf ontwerpen. Voor het aanbrengen van je decoratiemateriaal gebruik je het beste een goede alleslijm.

Heb je er al zin in?

Met een overzichtelijke inrichting en mooi kleurgebruik wordt je woning een plek waar je je thuis voelt. Je eigen foto’s maken je ruimte pas echt persoonlijk. Beperk je niet tot de geëigende materialen om foto’s op af te drukken, maar ga eens voor canvas, hout of aluminium.