Zo kun jij jouw schermtijd verminderen


Weet jij hoeveel uur per jaar je op je mobiele telefoon zit? Of per maand? Dag? Onderzoek laat zien dat we gemiddeld 61 uur per maand op onze telefoon zitten. In 2016 was dat nog 40 uur. Een flinke stijging dus. De kans dat de hoeveelheid uren de komende jaren zullen stijgen, is erg groot. Hoe kun je jouw schermtijd verlagen? Wij geven tips!

Uit het onderzoek ‘Trends in internetgebruik in 2018’ blijkt dat online shoppen een steeds meer groeiende bezigheid is. Bol.com, AliExpress en Wish. Per maand zitten we 3 uur online te shoppen. Maar social media blijft onze grootste bezigheid, want Facebook, Instagram en Whatsapp zijn samen goed voor 26 uur per maand. Met name Instagram wint terrein als het gaat om hoeveel uur mensen spenderen per maand. Daarnaast is TikTok ook explosief aan het groeien de afgelopen maanden. Niet heel gek als je bedenkt dat social media platformen allemaal strijden om 1 ding, namelijk: jouw kostbare tijd!

Even offline

Zijn we dan echt altijd online? Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim 80% bewust ook weleens offline gaat. Wil jij jouw schermtijd verlagen? Probeer dan de volgende tips eens te volgen.

  1. Houd je slaapkamer telefoonvrij

Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed: je mobiele telefoon. Probeer je slaapkamer telefoonvrij te houden. Pak een boek, schaf een ouderwetse wekker aan of start een goed gesprek met je partner.

  1. Laat je niet afleiden door je scherm

Krijg jij alle meldingen die binnenkomen direct te zien? Komt elk pushbericht bij jou in beeld? Dat kan je flink afleiden. Zet pushberichten uit en lees op gezette tijden je WhatsApp en je e-mail. Je kunt er ook voor kiezen om een bookcase te kiezen. Een Samsung A40 hoesje zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw beeldscherm niet constant zichtbaar is.

  1. Gebruik je telefoon om jouw productiviteit te vergroten

Je denkt misschien: ik wil juist mijn telefoon minder gebruiken. Maar je kunt je smartphone er ook voor inzetten. Zo zijn er apps die jouw telefoon tijdelijk op slot doen. Zo kun jij je goed focussen op andere zaken.

  1. Leg hem weg

Kijk je een serie of een film? Ben je aan het werk of probeer je een boek te lezen? Leg je telefoon buiten bereik. We kijken heel wat keren per uur onnodig op onze telefoon. Kom je er niet bij? Dan kun je ook niet kijken. Simpel, maar doeltreffend!

Bewust omgaan met je smartphone

De onderzoekers verwachten dat, naast dat de schermtijd zal stijgen, bewust offline een tegentrend blijft die steeds populairder wordt. Vind jij het belangrijk om minder vaak op je mobiel te kijken?