Zin in een drankje zonder de gevolgen daarna?


Een drankje op het terras of tijdens het uiteten hoeft niet altijd een alcoholische versnapering te zijn. Maar toch kunnen wij allen wel heel erg genieten van het idee dat we bij het uiteten een lekkere glas wijn of cocktail drinken. Want een spa rood of een cola naast een lekkere pasta is ook zo saai, toch? Gelukkig is hier de oplossing voor gevonden, namelijk alcoholvrije drankjes met dezelfde smaak en die ook ogen als het alcoholische drankje. Er bestaat tegenwoordig namelijk zoiets als alcoholvrije wijn of alcoholvrije gin. Hierbij heb je wel het idee dat je ‘mee drinkt’ met je vrienden, terwijl je daarna met een gerust hart nog de auto in kan stappen. Een alcoholvrije variant van je favoriete alcoholische versnapering zorgt ook nog eens dat je die dag erna fris wakker wordt zonder enige kater. Want zeg nou zelf: een kater kan ontzettend in de weg zitten als je een productieve dag tegemoet wilt gaan. Maar wat houdt alcoholvrij nou precies in? En hoe worden deze drankjes gemaakt? Vraag je jezelf dit al langer af, lees dan verder!

Wat houdt alcoholvrij in?

Je zult misschien gelijk denken aan een 0.0 biertje als je aan een alcoholvrij drankje denkt. Echter wordt er in Europa met het woord ‘alcoholvrij’ gerefereerd naar producten met een alcoholvolume van onder de 0,5%. Het is dus altijd volledig 0.0, want een drankje met 0,4% alcohol wordt ook alcoholvrij genoemd. De term ‘alcoholvrij bier’ refereert zelfs naar bieren met een alcoholpercentage tot 1,2%

Hoe zit het precies met alcoholvrije wijn?

Het 0.0 biertje wordt steeds populairder en gangbaarder. Bovendien verdwijnt de taboe op het drinken van een alcoholvrij biertje steeds meer. Men realiseert zich dat het toch wel de perfecte manier is om te genieten van de smaak van een echt biertje zonder de gevolgen ervan. Nu het alcoholvrije biertje een steeds betere plek op de markt heeft, wordt het tijd om andere alcoholvrije drankjes ook te proberen. Heb je wel eens een alcoholvrij wijntje gedronken? Het is op het moment nog minder gangbaarder dan alcoholvrij bier. Desalniettemin kun je net als een normaal wijntje genieten van je lievelingssmaak in wijn. Houd jij meer van een droge witte wijn? Of ben je meer fan van een zomerse, lichtvoetige wijn met frisse fruitsmaken? Het is tegenwoordig allemaal te verkrijgen in een alcoholvrije variant. Voor een alcoholvrij wijntje geldt het ook dat het een alcoholvolume van onder de 0,5% heeft.

Hoe wordt een alcoholvrij drankje gemaakt?

Voor het maken van alcohol worden koolhydraten omgezet en dit proces heet gisting. Bij het maken van wijn worden vruchtensuikers van fruit omgezet in alcohol. Wat betreft bier wordt de zetmeel uit granen omgezet in alcohol. Maar hoe zit het dan bij alcoholvrije dank? Bij alcoholvrij bier bijvoorbeeld wordt er na het gisten de alcohol weer uit het bier gehaald. Dit wordt gedaan door speciale temperatuur- en druktechnieken. Het is ook mogelijk om het proces van vergisten met een lage temperatuur uit te voeren, waardoor het tot weinig alcohol wordt omgezet. Bij alcoholvrij wijn wordt er ook met speciale druktechnieken de alcohol uit de wijn gehaald. Maar hoe zit het dan bijvoorbeeld bij alcoholvrije gin? Hierbij wordt de techniek van destilleren gebruikt.