Zo haal je het meeste uit je dakterras


Iedereen heeft behoefte aan frisse buitenlucht. Als je geen tuin hebt, maar wel een dakterras, is dit de uitgelezen plaats om een fijn buitenplekje van te maken. Een dakterras is echter vaak wat kleiner, dus het kan lastig zijn om er een sfeervolle ruimte van te maken. Je wilt het dakterras natuurlijk volledig benutten, zonder dat het er overvol uit gaat zien. In deze blog een aantal tips die je dakterras tot de favoriete plek in je huis gaan maken. Van de beste tuinmeubelen voor op een dakterras, tot tips voor leuke planten, het komt allemaal voorbij!

Tuinmeubelen voor op je dakterras

Een goed set tuinmeubelen is een echte must voor op jouw dakterras. Met leuke tuinmeubelen zorg je ervoor dat je lekker buiten kunt zitten. Welk soort tuinmeubelen je het beste kunt kiezen, hangt af van jouw wensen. Eet je graag buiten, overweeg dan om een tuin eetset aan te schaffen. Dit set bestaat vaak uit een tafel met bijpassende stoelen, en is in verschillende uitvoeringen te bestellen. Kies bijvoorbeeld voor een landelijk rotan set, of voor een stalen tafel als je meer van een moderne stijl houdt. Wil je liever veel borrelen op je dakterras, kies dan voor een loungeset. Een loungeset bestaat vaak uit een bank, eventueel met bijpassende stoelen. Comfort staat bij een loungeset centraal, waardoor je heerlijk zult kunnen zitten op je dakterras. 

Wees slim met het gebruik van de ruimte

Doordat een dakterras meestal niet erg groot is moet je slim zijn met het indelen van het dakterras. Door verschillende hoekjes op het terras te maken, zorg je ervoor dat je de ruimte optimaal benut zonder dat het dakterras overvol komt te staan. Maak bijvoorbeeld een eethoek met een tafel, een hoekje waar je de BBQ met een kleiner tafeltje neerzet en een loungehoek met een stel lekkere stoelen. Door ruimte tussen de hoekjes te laten, zal het duidelijk zijn wat bij elkaar hoort. Een andere tip is om goed gebruik te maken van de hoogte. Kies er bijvoorbeeld voor om een verticale plantenbak of hangende bloempotten te gebruiken. Zo blijft er meer ondergrond onbenut en zal het dakterras minder snel te vol staan. 

Kies de juiste accessoires voor je dakterras

Met de juiste accessoires kun je het dakterras helemaal naar jouw smaak aankleden. Het is aan te raden om accessoires in maximaal drie kleuren te kiezen. Door het kleurenpalet beperkt te houden, weet je zeker dat alles bij elkaar past en een mooi geheel vormt. De kleur wit is een veelgekozen kleur voor accessoires. Deze kleur is een mooi contrast met het groen van de planten, en zorgt voor een rustige maar chique sfeer. Een andere onmisbare accessoire is licht, bijvoorbeeld in de vorm van een lampjesslinger of buitenlamp. Zonder lampjes kan het al snel te donker zijn om buiten te zitten. Ook brengen lampjes veel sfeer aan. Eventueel kun je de lampjes nog aanvullen met een paar mooie kaarsen. 

Groen op je dakterras

En last but not least, een dakterras is niet compleet zonder wat mooie planten. Door groen toe te voegen aan je dakterras, is het terras een goede vervanging van een tuin. Het is echter wel belangrijk om op te letten welke planten geschikt zijn voor een dakterras. Doordat een dakterras wat hoger en onbeschut ligt, is het een warmere en drogere plek. Niet elke plant kan daar tegen. Ook is niet elke plant geschikt om in een bloempot of plantenbak geplaatst te worden. Een paar voorbeelden van planten die wel zullen floreren op je dakterras, zijn lavendel, anemonen, kattenkruid en diamantgras.