Wat zijn de afkickverschijnselen bij een drugsverslaving?


Drugs: ze zijn niet voor niets illegaal want ze zijn zonder uitzondering bijzonder verslavend en slecht voor je lijf en gezondheid. Toch zijn ze vaak zonder al te veel moeite te hoeven doen, te krijgen. Een drugsverslaving ligt dan al snel op de loer. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om hier weer van af te komen, en die beginnen vrijwel allemaal met afkicken. Je kent het beeld dat daarbij hoort wellicht uit films of series. Maar geven die een eerlijk beeld? Oftewel: wat zijn de afkickverschijnselen van een drugsverslaving?

Hoe ontstaat een drugsverslaving?

Voordat we het over afkicken gaan hebben, is het goed om te kijken hoe een drugsverslaving ontstaat. En dit is niet zoveel anders dan bij een verslaving aan een ander product zoals sigaretten of alcohol: het effect dat de middelen op je hebben, ervaar je als prettig. Dit kan een rustgevend effect zijn, zoals bij heroïne, of juist een opwekkend of oppeppend effect zoals bij cocaïne of amfetamine. Dit gevoel wil je vaker ervaren en daardoor ga je vaker drugs gebruiken. Op een gegeven moment verlang je steeds vaker naar dat effect. Alleen wen je aan het effect waardoor eenzelfde dosis op een gegeven moment niet meer zo’n fijn gevoel geeft (dit wordt ook wel tolerantie genoemd), of minder lang. Je hebt dan dus meer nodig voor hetzelfde effect. Vervolgens ervaar je ongemak wanneer je de drugs niet meer gebruikt, dit zijn eigenlijk ontwenningsverschijnselen. En dat is eigenlijk het moment waarop je niet meer zonder kunt en dus verslaafd bent, als je dan niet stopt. Je drang om te gebruiken is dan vaak niet meer mentaal maar meer fysiek.

Afkickverschijnselen

Wanneer je een drugsverslaving aan wil pakken, is daar vaak een heel traject voor nodig. En dat begint meestal met het stoppen met gebruiken, oftewel afkicken van drugs. Daarbij komen ontwenningsverschijnselen kijken, ook wel afkickverschijnselen, omdat je lichaam moet wennen aan het feit dat het geen ‘shot’ meer krijgt. Je lichaam moet ook ontgiften.

Welke verschijnselen kun je ervaren wanneer je gaat afkicken? Deze kunnen heel wisselend zijn:

  • zweten en koorts (dit zie je vaak in films);
  • slapeloosheid, depressie en/of somberheid;
  • hartkloppingen;
  • flashbacks en/of hallicunaties;
  • agressie of andere gedragsstoornissen;
  • griepachtige klachten;
  • epileptische aanvallen.

Hoe lang en heftig is afkicken?

Gemiddeld duurt het 10 dagen voordat je lichaam ontgift is en de ergste afkickverschijnselen verdwijnen. Hoe lang dit precies duurt, het kan namelijk langer of korter zijn, ligt aan de soort drugs waar je aan verslaafd bent, hoe lang, hoe vaak en hoeveel je dit gebruikt hebt. En dit bepaalt ook hoe heftig je verschijnselen zijn. In sommige gevallen is afkicken, vooral zonder begeleiding, zelfs gevaarlijk en kun je niet zomaar stoppen. Dit geldt bijvoorbeeld voor GHB, maar ook voor bepaalde medicatie en alcohol. Cold turkey stoppen, dus van de ene op de andere dag niets meer gebruiken, is dan niet altijd de beste manier. Eerst afbouwen is dan gezonder.

Na het fysiek afkicken ben je er nog niet. Je geestelijke afhankelijkheid is er dan meestal nog, dit komt vaak ook door onderliggende problemen. Ben je clean, dan kan dus het behandeltraject beginnen om je ook clean te houden. Hier zijn veel verschillende manieren en methoden voor, maar dat het nodig is staat wel als een paal boven water.