Wat is zakelijke leasen? En is dit iets voor jouw onderneming?


Wil je meerdere auto’s voor de zaak kopen? Of heb je een nieuwe machine nodig? Dan moet je investeren. Helaas is niet ieder bedrijf financieel bij machte om het benodigde geldbedrag zelf op te hoesten. Geldt dit ook voor jouw onderneming? Dan biedt een zakelijke financiering mogelijk uitkomst. Zo kun jij bijvoorbeeld een zakelijke lening afsluiten of zakelijk krediet aanvragen. Deze financieringsvormen bieden niet voor ieder bedrijf uitkomst. Gelukkig is er ook nog een andere mogelijkheid: zakelijke lease. Maar wat is dit eigenlijk? En is dit iets voor jouw onderneming? Wij gaan hieronder verder in op deze financieringsvorm.

Leasemaatschappij financiert de aankoop
Bij een zakelijke lening of zakelijk krediet ben je zelf verantwoordelijk voor de aankoop van een bedrijfsmiddel. Dit is bij zakelijke lease niet het geval. Nee, het gewenste bedrijfsmiddel wordt dan namelijk aangekocht door een leasemaatschappij. Je betaalt het aankoopbedrag terug door maandelijks geld over te maken naar de leasemaatschappij. Loopt het contact ten einde? Dan betekent dit niet direct dat het bedrijfsmiddel ook jouw eigendom is. Dit hangt namelijk af van de leasevorm die je kiest. De leasemaatschappij kan ook eigenaar blijven van het bedrijfsmiddel. In dat geval kun jij er alleen gebruik van maken gedurende de overeengekomen periode.

Voordelen van zakelijke lease
Sluit jij eigenlijk altijd een lening zakelijk af om de aankoop van een bedrijfsmiddel te financieren? Dan zie je mogelijk niet in waarom je voor zakelijke lease zou kiezen. Toch brengt deze financieringsvorm de nodige voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat je niet aan het werkkapitaal van jouw onderneming komt. Lang niet iedere ondernemer ziet het direct als een nadeel om werkkapitaal te gebruiken. Jij kunt hier wel degelijk nadelen van ondervinden. Zo ontbreekt het je straks mogelijk aan de financiële middelen om noodzakelijke investeringen te doen. Hier hoef jij niet bang voor te zijn wanneer je leaset. Je betaalt dan immers maandelijks een (klein) bedrag voor het gebruik van een bedrijfsmiddel. Hierdoor blijft er voldoende werkkapitaal over om in te springen op ontwikkelingen binnen jouw branche.

Welke leasevorm past bij jou?
Wil je niet aan het werkkapitaal van jouw bedrijf komen? Dan is zakelijke lease een goede keuze. Voordat je gaat leasen, moet je weten dat je keuze hebt uit twee leasevormen. Te beginnen met financial lease. De leasemaatschappij blijft bij deze vorm eigenaar van het bedrijfsmiddel. Jij betaalt maandelijks een afgesproken bedrag voor het gebruik ervan. Als het contract ten einde loopt, lever je het bedrijfsmiddel weer in.

Je kunt ook kiezen voor operational lease. Deze leasevorm is duurder dan financial lease. Hoe dit komt? Doordat een leasemaatschappij bij operational lease meer risico loopt. De prijs per maand gaat hierdoor omhoog. Qua opzet lijkt deze leasevorm veel op financial lease. Je betaalt namelijk ook een bepaald bedrag per maand voor een afgesproken periode. Na afloop kan de leasemaatschappij het bedrijfsmiddel innemen, maar jij kunt deze ook kopen. Je betaalt dan het bedrag dat de machine of het voertuig op dat moment waard is. Bij het aangaan van een leasecontract voor operational lease kun je eventueel ook een vaste verkoopprijs afspreken me de leasemaatschappij alvorens je het contract tekent.