Wat kun je doen om je energierekening te verlagen?


Het komt elke maand terug: de energierekening. En dit kan ene flinke hap uit je maandelijkse budget zijn. Maar als je het slim aanpakt, kun je je energierekening verlagen. Dan houd je dus geld over voor andere (leukere) dingen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Overstappen van leverancier

De gemakkelijkste manier om geld te besparen op je energierekening, is door te kijken of een andere leverancier niet voordeliger is. Je kunt eenvoudig online energie vergelijken om te zien of je op basis van je huidige verbruik kunt besparen. Vaak kan dit en dan hoef je hier dus niets anders voor te doen dan een nieuw contract aan te vragen en je oude op te zeggen.

Wanneer je zowel gas als elektriciteit afneemt bij één leverancier, wordt er vaak een welkomstbonus aangeboden. Dit maakt het extra interessant om over te stappen. Let wel op de voorwaarden: het is niet handig om jarenlang aan een contract vast te zitten met ongunstige prijzen, alleen om een welkomstbonus te kunnen krijgen. Juist die bonus maakt het interessant om elk jaar, wanneer je contract afloopt, even opnieuw te kijken of overstappen niet gunstig is.

Energie besparen

Een tweede manier om je energierekening omlaag te krijgen, is door minder energie te verbruiken. In een tijd, zoals nu, waarin we veel thuis zijn, is dat misschien wat lastiger, maar toch zijn er dingen die je kunt doen. Wat dacht je hiervan?

  • Heb je nog gloeilampen of TL in huis? Vervang deze door LED;
  • Vervang oude apparaten door energiezuinige apparaten, bij voorkeur met energielabel A of zuiniger;
  • Kijk of er kieren etc. zijn die je kunt dichten zodat er minder warmte verloren gaat;
  • Installeer een programmeerbare thermostaat die zorgt dat de verwarming niet onnodig aan is. Een slimme thermostaat kan dit zelfs regelen op basis van jouw routine en geeft inzicht in je verbruik;
  • Douche minder lang, zet de thermostaat een graadje lager en trek alle overbodige apparaten uit het stopcontact: ook kleine dingen dragen bij.

Daarnaast kun je ook kijken of je, al dan niet met subsidie, je woning kunt verduurzamen. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp of betere isolatie. Dat vereist wel een eenmalige investering maar die verdient zich uiteindelijk, na een aantal jaren terug doordat je bespaart op je energierekening.