Wat is een gezond dieet?


Een van de belangrijkste functies van eten is het verschaffen van energie aan het lichaam. Het lichaam heeft energie, ook wel calorieën genoemd, nodig om te blijven functioneren. De hersenen hebben bijvoorbeeld heel veel energie nodig om informatie goed te kunnen blijven verwerken. Ook voor een goede concentratie heeft men veel energie nodig. Daarnaast heeft het lichaam eten nodig om zichzelf warm te houden, bloed rond te pompen, de spieren actief te houden, spiermassa te behouden en de botten sterk te houden.

Om het lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen in al deze functies is het belangrijk dat de voeding goede bouwstoffen en vitaminen bevat. Om hiervoor te zorgen is het van belang om gevarieerd te eten, zodat het lichaam een beetje van alles binnenkrijgt. Er wordt geadviseerd om veel groenten en fruit te eten, omdat deze veel verschillende vitaminen en mineralen bevatten, en laag zijn in voedingscomponenten zoals verzadigde vetten.

Problemen met voeding

Het verschaffen van goede en gezonde voeding aan het lichaam kan nog een hele opgave zijn. Er is een breed scala aan gezondheidsproblemen gerelateerd aan eten: een verhoogde bloeddruk door een te hoog cholesterolgehalte, maag-darm klachten, voedselallergieën, en eetstoornissen waarbij er of te veel, of te weinig wordt gegeten. Deze eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia, kunnen tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar problemen die omtrent voeding kunnen ontstaan, omdat het zo’n belangrijk thema is voor iedereen.

Sporten: hoe te beginnen?

Wat nog meer aan een gezonde leefwijze kan bijdragen is het beoefenen van een sport. Dit kan een sport in groepsverband zijn, zoals hockey of voetbal, of een sport die iemand alleen kan beoefenen. Sporten voor individuen zijn bijvoorbeeld wielrennen, hardlopen of fitnessen. Voor het beoefenen van fitness kan de sportschool een uitkomst bieden, omdat het een grote hoeveelheid trainingsmateriaal biedt. Zo hoeft een individu bijvoorbeeld geen dure sport apparatuur of heel veel verschillende gewichten aan te schaffen. Een lidmaatschap bij een sportschool hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Grote ketens, zoals Basic-Fit bieden hun leden al een lidmaatschap vanaf € 19,99,- per maand. Kleinere ketens of meer exclusieve sportscholen zijn vaak wel een stuk prijziger.

In het begin kan het lastig te zijn om te beginnen met sporten, want waar moet je beginnen? Er zijn talloze oefeningen, apparaten en gewichten. In het begin kan het daarom nuttig zijn om een paar sessies bij een personal trainer te boeken, of sportklassen om inspiratie voor oefeningen op te doen. Wat ook belangrijk is in het begin, is om niet teveel te vrage van je lichaam. Begin niet met het zwaarste gewicht en train niet te lang achter elkaar. Je lichaam moet waarschijnlijk nog aan deze nieuwe vorm van inspanning wennen en raakt waarschijnlijk makkelijker geblesseerd dan het lichaam van een ervaren sporter.