Waar moet je op letten bij het kopen van een aanhanger?


Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan, of heb je een aanhanger nodig voor je werk? Dan zijn er veel verschillende soorten aanhangers. Wij hebben voor jou de beste tips en aandachtspunten op een rijtje gezet, zodat jij de juiste aanhanger kunt aanschaffen!

Want wist je dat het kopen van een aanhanger niet zo één, twee, drie gedaan is. Je moet namelijk met een aantal dingen rekening houden. Zo heb je voor bepaalde aanhangers een speciaal rijbewijs nodig. Sommige aanhangers mogen meer massa dragen dan andere en je hebt verschillende aanhangers voor verschillende soorten lading. Wij helpen je met al deze dingen verder.

Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen hebben we een aantal punten op een rijtje gezet. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten voor de vraag: waar op letten bij een aanhanger?

1. Wat voor soort lading gaat er in de aanhanger?

Stel je zelf eens de vraag waarvoor jij de aanhanger gaat gebruiken. Wanneer jij een aanhanger nodig hebt voor temperatuurgevoelige producten dan zal je uitkomen bij een koelwagen. Wanneer jij veel zand moet vervoeren is het handig om een kiepwagen te halen. Vervoer jij niet dagelijks allerlei zware spullen dan kan je kiezen voor een gewone open aanhanger. Wanneer je alles er zelf af kan tillen voldoet zo’n aanhanger prima.

2. Heb ik een speciaal rijbewijs nodig voor deze aanhanger?

Misschien wist jij het nog niet, maar voor sommige aanhangers heb jij een speciaal rijbewijs nodig. We hebben het dan over een BE-rijbewijs. Wanneer het gewicht van de aanhanger boven de 750 kilo uitkomt dan zal je toch echt een ander rijbewijs moeten halen. Het soort rijbewijs is dus zeker van belang wanneer jij een nieuw aanhanger wil kopen. Bij Hapert Aanhangwagens weten ze je precies te vertellen welke aanhanger past bij jouw rijbewijs.

3. Maximale lading en trekgewicht aanhanger

Een auto heeft vaak een maximaal trekgewicht. Dit gewicht kan je opvragen via de RWD. Wanneer jij op het punt staat om bijvoorbeeld een gesloten aanhanger te kopen en je komt boven een bepaald gewicht uit dan zal dit officieel niet mogen. Je bent dan dus in overtreding wanneer je ermee de openbare weg op gaat. Dit kan nare gevolgen hebben voor jouw portemonnee.

4. Geremde of ongeremde aanhanger

Er is ook nog een duidelijk onderscheid dat gemaakt kan worden in een geremde of ongeremde aanhanger. Zo heeft een geremde aanhanger een eigen remsysteem. Dit zorgt ervoor dat wanneer jij vol in de ankers moet je auto niet de volledige impact hoeft op te vangen. Je mag bij een ongeremde aanhanger dan ook niet meer dan 750 kilo aan massa vervoeren.

5. Verschillende opties op je aanhanger

Wellicht heb jij een speciaal wensenlijstje voor een custom made aanhanger. Bij veel aanhangers, zoals die van Hapert, zijn er tal van mogelijkheden om ze op een persoonlijke manier te ontwerpen. Zo kan het zijn dat jij met een extra rek wil of misschien wil je een vloertje op de bodem van de aanhanger. Dit allemaal is te realiseren wanneer je kiest voor de juiste aanhangerspecialist.