Hoe kom je van een koopverslaving af?
Mensen doen vaak lacherig over het hebben van een koopverslaving of gebruiken het regelmatig als excuus. Dit is onterecht, het is wel degelijk een echte verslaving, waar iemand enorm onder door kan gaan. Stel je voor dat je je salaris bijna geheel uitgeeft aan nieuwe dingen kopen op HBB24, dan blijft er maar weinig over om van te leven. Dit is uiteraard heel zorgelijk, want als gevolg hiervan zal de verslaafde persoon steeds meer geïsoleerd raken en zal de gezondheid van deze persoon rap verslechteren. Heb jij nou het idee dat je misschien een koopverslaving hebt? Wacht dan niet langer en trek aan de bel en lees dit artikel voor meer informatie.
Wanneer kun je jezelf koopverslaafd noemen?
Dit artikel is niet geschreven om iedereen af te schrikken of om iedereen het idee te geven dat ze koopverslaafd zijn. Wees gerust, als je af en toe gaat winkelen en plezier haalt uit shoppen en winkelen ben je niet meteen shop- of koopverslaafd. Zeker als je shopt omdat je iets nodig hebt of specifiek ergens naar zoekt. Maar zodra je dingen gaat kopen terwijl je genoeg spullen hebt, gaat dat de verkeerde kant op. Dan koop je simpelweg om de kick van het kopen in plaats van om het product. Dat je er eigenlijk geen geld voor hebt is dan ook niet meer belangrijk. Als dit bekend klinkt, is het mogelijk dat je in meer of mindere mate last hebt van een koopverslaving.
Schuldgevoel
Een ander kenmerk van een koopverslaving is dat je na het doen van een aankoop een schuldgevoel hebt. Tijdens dit schuldgevoel baal je van je eigen drang om te kopen en kan het zijn dat je gaat twijfelen aan je eigenwaarde. Dit zijn ietwat deprimerende periodes waarin je ook veel woede tegenover jezelf ervaart en je je vaak alleen voelt. Kenmerkend aan de koopverslaving is dat je ondanks dit schuldgevoel blijft kopen. Je leeft als ware van aankoop tot aankoop, met daartussen in nare periodes met schuldgevoelens. Deze schuldgevoelens kunnen het zelfbeeld sterk beschadigen en zorgen eigenlijk ervoor dat de koopverslaving in stand blijft, want met behulp van dit lage zelfbeeld probeer je te compenseren door weer meer te kopen.
Hoe kom je ervan af?
Van een koopverslaving af komen begint bij het besef krijgen dat je een koopverslaving hebt. Daarnaast gaat het samen met het ophouden van het gebruik van pinpassen. Deze geven namelijk een ontastbaar en oneindig gevoel. Door weer contant geld te gebruiken en een budget te hanteren ben je je bewuster van het geld dat je uitgeeft. Ook is het slim om mensen mee te nemen die jou kunnen ondersteunen tijdens winkelen, zodat deze mensen als jij lijkt te bezwijken ‘nee’ kunnen zeggen. Het is sowieso heel fijn om een aantal mensen in vertrouwen te nemen en echt mee te nemen in het overkomen van jouw koopverslaving.
Verder adviseer ik je om daarnaast ook professionele hulp te zoeken. Je moet namelijk jouw manier van compenseren voor je lage zelfbeeld stoppen, waardoor je voor even het idee hebt een nog lager zelfbeeld te hebben. Aan de basis van jouw probleem ligt namelijk niet het shoppen of winkelen zelf, maar het lage zelfbeeld. Waarschijnlijk herken je dit wel en leid je hier je hele leven al aan. Tot slot adviseer ik om niet te snel je zelf te diagnosticeren, schakel hiervoor een professional in, die meer kennis van zaken heeft.