Vermoeide benen? Dit zijn mogelijke oorzaken en oplossingen


Heb je last van vermoeide benen? Je herkent het wanner je voeten en benen zwaar en vermoeid voelen na een lange dag lopen of staan. Logisch, want je benen hebben een flinke inspanning moeten leveren. Maar het kan ook een teken zijn van een onderliggend probleem. Zeker wanneer je veel vaker last krijgt van zware benen. In deze blog vertellen we jou de mogelijke oorzaken en vertellen we je de oplossing!

Hoe krijg je last van vermoeide benen?

Dit kan gebeuren wanneer je je benen overbelast. De spieren in je benen zijn oververmoeid en krijgen misschien niet genoeg rust. Ook het meedragen van extra gewicht kan ervoor zorgen dat je last krijgt. Bijvoorbeeld bij overgewicht of wanneer je zwanger bent. Maar ook de stand van je voeten kan leiden tot zware benen. Platvoeten, een holle voet of de verkeerde afwikkeling kan ervoor zorgen dat de spieren in je voeten en enkels steeds aan het corrigeren zijn. Dit is erg vermoeiend voor je benen.

Ook vaatproblemen en een spier- of zenuwaandoening kunnen vermoeide benen veroorzaken. Ga hiervoor naar de huisarts. Hij of zij kan je hier alles over vertellen en eventueel uitsluitsel geven.

Wat kun je doen om zware benen te voorkomen?

Gelukkig kun je hier iets doen tegen zware vermoeide benen. Of in sommige gevallen zelfs helemaal voorkomen. Zo kun je steunkousen aantrekken. Deze helpen je bij het afvoeren van het bloed uit de benen. Zeker bij aderproblemen is dit een must. Ook genoeg en regelmatig bewegen is goed voor je. Dit helpt bij de spierpomp in de benen. Zodat het bloed teruggaat naar het hart. Er zijn ook producten te koop die jou helpen bij een goede doorbloeding, kijk hiervoor op wellvita.nl.

Ben je te zwaar?

Probeer dan gewicht te verliezen. Een gezond gewicht én een gezonde levensstijl helpen bij het voorkomen van zware benen. Eet gezond, denk aan vezels, groenten en fruit. Probeer dus genoeg te bewegen en rook niet. Let ook op je alcoholinname.

Blijf je last houden van je benen?

Dan kun je ook kijken of podotherapie eventueel helpt. Zij kijken of je voet de verkeerde stand heeft, wat eventueel zware benen veroorzaakt. Een podoloog is gespecialiseerd in het onderzoeken van je voeten. Eventueel kun je een orthopedische schoenzool aanschaffen die helpt bij het corrigeren van je voeten. Zodat jij minder last krijgt van je benen!