Worden mensen die de loterij winnen nu wel of niet gelukkiger?


Als je kijkt naar programma’s als Miljoenenjacht of Eén Tegen 100 lijkt het wel alsof heel Nederland in de prijzen valt. Elke week worden er nieuwe mensen verrast door een mooie cheque van vaak duizenden euro’s, soms zelfs honderdduizenden euro’s. De loterij geeft mooie cadeaus weg, en als je de ‘echte’ loterij wint, dan kun je zo heel wat miljoenen in ontvangst nemen. Het lijkt een droomwereld: met het winnen van de loterij zou je alles kunnen doen wat je zou willen, hoef je nooit meer te werken en is bijna niets onmogelijk. Toch zijn onderzoekers verdeeld over de effecten van het winnen van de loterij. Want was is nou het échte antwoord op de vraag “Word je gelukkiger van het winnen van de loterij?”

Geluksexpert

Het algemeen Dagblad sprak in een interview met Germaine van den Tempel (55) uit Sittard, die zich een grote geluksvogel kan noemen. Ze won namelijk via de Postcodeloterij € 1.041.469 euro. Dan rest natuurlijk de vraag: wórd je daar gelukkiger van? Volgens geluksexpert (ja, dat is een baan) Patrick van Hees word je niet per se gelukkiger van een goed gevulde bankrekening. “Mensen denken dat vaak wel, maar voor de meesten maakt het niet zoveel verschil. Het grootste geluksgevoel is voor veel mensen vooral het fantaseren over wat ze met al dat geld zouden kunnen doen”, aldus de geluksexpert.

Ervaringsdeskundige

Volgens Germaine klopt die uitspraak. Zij was ook voor het winnen van de loterij gelukkig met haar leven, en is dat na de winst nog steeds. “Als je ziek bent, maakt het echt niet uit of je nu één, twee of drie miljoen euro hebt. Een goede gezondheid kun je niet kopen.”. Wel zegt ze dat het winnen van de loterij ook heel veel dingen makkelijker heeft gemaakt. Maar niet heel anders: ze werkt nog steeds fulltime en doet nog steeds boodschappen bij de Aldi. Ze is dus in ieder geval met beide benen op de grond gebleven!

Wat denkt de wetenschap?

Zweedse wetenschappers vonden door middel van een onderzoek dat mensen wel dégelijk gelukkiger worden na het winnen van de loterij. Mensen met een bankrekening van veel nullen zijn toch echt tevredener met hun leven. Er is een positief effect gevonden van loterijwinst op levenskwaliteit. Dit effect kan tot wel twintig jaar aanhouden. Dit is het allereerste onderzoek over dit onderwerp die een direct effect vond van het winnen van de loterij op het geluksgevoel. Ook kwam er als resultaat uit dit onderzoek dat mensen die de loterij gewonnen hebben vrijwel nooit snel door het geld heengaan of bizar grote uitgaven doen. Als er al grote uitgaven gedaan worden, dan zijn die goed doordacht en praktisch voor langere termijn.

Dus…

Goed, op basis van dit onderzoek en de gesproken deelnemers zouden we kunnen concluderen dat het winnen van de loterij goed is voor je kwaliteit van leven. Maar zoals winnares Germaine al zei, gezondheid kun je nou eenmaal niet kopen. Dus misschien past deze conclusie wel beter “het winnen van de loterij maakt niet gelukkiger, maar het leven wel makkelijker”.